Hoe de media uw aandacht over het issue tillen

door | 12 mei 2022

Nieuwsberichten lijken steeds vaker op handleidingen. Opeens is er iets nieuws in het leven geroepen en voordat er vragen gesteld kunnen worden, leggen de mediagiganten maar al te graag uit hoe het werkt. De vraag of er iemand zit te wachten op de nieuwe toevoeging wordt voor het gemak even overgeslagen. Niet relevant?

Zo wordt de scheidsrechter bij een voetbalwedstrijd tegenwoordig vergezeld door een nieuw camerasysteem; de ‘robot-VAR’. Een dozijn aan camera’s moet de vaart in het spel houden door elke speler én de bal in de gaten te houden. Een twijfelgeval bij buitenspel wordt zo in de kiem gesmoord. De titel die nu.nl geeft aan dit bericht: “Hoe de nieuwe ‘robot-VAR’ het voetbal eerlijk moet maken.”. Een goed voorbeeld van een handleidingartikel. Het nieuwe foefje krijgt een uitgebreide uitleg en de implementatie wordt zonder enige vorm van bekritisering aangekondigd. Hoe zit het bijvoorbeeld met de privacy van de toeschouwers? Als die ‘robot-VAR’ in een paar seconden een buitenspelsituatie kan beoordelen, dan is een vervelende supporter in de gaten houden ook niet teveel gevraagd toch?


Ontwijk de censuur en blijf in contact! Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van de Blauwe Tijger!


De ANWB weet met een statement een ander artikel over het issue heen te tillen. Auto’s versturen tegenwoordig namelijk data naar de autofabrikant. In het RTL Nieuws artikel “Auto weet alles van je: ‘Zelf kunnen bepalen wat er met gegevens gebeurt’” laten ze weten dat de ANWB een brief heeft gestuurd naar de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Ze pleiten dat de data van de auto naar de eigenaar moet en niet zomaar gedeeld mag worden. Door deze discussie te starten, wordt het feit dat de auto überhaupt data verzamelt ondergesneeuwd. Wie zou er trouwens voor het onderhoud van dit systeem betalen bij de volgende APK? 

Vrijheidsbeperkende restricties omtrent het dubieuze CO² beleid wordt in het volgende artikel van RLT Nieuws uitgelegd; “Minder vlees eten en vliegen door eigen CO2-budget, zo werkt dat”. Het is helemaal niet de bedoeling dat u als lezer vraagtekens zet bij de implementatie van een dergelijk systeem, zolang u maar weet hoe het werkt. Goed voorbereid is het halve werk zullen ze gedacht hebben op de redactie. Aan de twijfelaar is ook gedacht; “Veel Nederlanders zien het onder voorwaarden wel zitten.”. Deze zin bevat een argument zonder fundering. Wat is veel? U en mij is niks gevraagd. Wat de zogenoemde voorwaarden zijn, wordt ook niet vermeld. Er wordt ingespeeld op de drang van de menselijke psyche om bij de grootste groep te behoren. Door dergelijke argumentatie te gebruiken, hopen ze weerstand het hoofd te bieden. U wilt toch niet bij de kleine groep van dwarsliggers horen?

De Rabobank speelt al met het concept van een CO² budget door de geschatte CO² uitstoot inzichtelijk te maken voor haar klanten. Vooralsnog is dit een optionele functie binnen de app. Een pre-test onder de bevolking? De Blauwe Tijger ging de straat op om de mensen in Winsum naar hun mening te vragen over deze functie. Kijk de video hier!

Als de acceptatievraag niet gesteld wordt, kunt u als lezer ook geen nee zeggen. Daarna wordt u overrompeld met informatie over de werking en/of de stelling dat de meeste mensen het eens zijn met de strekking van het artikel. Een slim trucje die niet al te zuinig wordt toegepast. Let in het vervolg maar eens op hoeveel nieuwsberichten eigenlijk handleidingartikelen zijn. Vaak zijn deze te herkennen aan koppen zoals ‘zo werkt dat’,  ‘hoe werkt dat?’ of ‘we leggen het je uit’. Door de opvolgende uitleg staat de lezer meteen in een acceptatiemodus en denkt verder niet meer na over de implementatie op zichzelf. Wel zo handig als er een bepaalde agenda doorgedrukt moet worden niet waar? 

Dit is niet het enige trucje binnen de media. Journalisten behartigen vaak verscheidende belangen die weinig met de journalistieke eed te maken hebben. Daarbij worden allerlei tactieken gebruikt om de massa te manipuleren. Wilt u meer hierover te weten komen? Echte aanraders zijn Gekochte journalisten en/of Nepnieuwsexplosie. Bestel ze vandaag nog in onze webwinkel

 

Bronnen:

https://www.nu.nl/291449/video/hoe-de-nieuwe-robot-var-het-voetbal-eerlijk-moet-maken.html#nujij 

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5285659/data-autogegevens-bewaren-contacten-navigatie-fabrikant-wet-delen

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5237985/co2-budget-duurzaam-vliegen-vlees-emissiehandelssysteem-tno 

https://nos.nl/artikel/2426041-rabobank-koppelt-betaaltransacties-aan-co2-uitstoot