Ville Niinistö, minister van Milieu en leider van de Groene Alliantie (niet te verwarren met de liberaal-conservatieve president Sauli Niinistö) wil dat zijn partij de regeringscoalitie verlaat, vanwege het instemmen van de regering met de bouw van een nieuwe kernreactor.
De Groenen zijn één van de kleinere partijen die deelnemen aan een brede regeringscoalitie van vijf partijen. Na het vertrek van Jyrki Katainen staat de regering onder leiding van premier Alexander Stubb van de liberaal-conservatieve Nationale Coalitie Partij (KOK). Met het vertrek van de Groenen zou de coalitie van liberaal-conservatieven, sociaaldemocraten, de Zweedse Volkspartij en de christendemocraten nog een meerderheid van één zetel overhouden.
[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
[/note]
De Groenen hadden, voor ze drie jaar geleden toetraden tot de brede links-rechts-coalitie, bedongen dat er geen nieuwe kernreactors gebouwd zouden worden. De Groenen willen meer investeringen in ‘duurzame energie’.
Finlandisering
Nu de andere coalitiepartners toch voor de bouw van een nieuwe kernreactor kiezen, proberen de Groenen in te spelen op de anti-Russische stemming in het land, door aan te voeren dat de Finse energie-afhankelijkheid van Rusland groter wordt door de bouw van de kernreactor. Het Russische bedrijf Rosatom heeft namelijk een aandeel van 34% in de bouw. De Groenen roepen daarmee het spook van de zogeheten ‘finlandisering’ op, de situatie waarin het neutrale Finland tijdens de Koude Oorlog nauwgezet rekening moest houden met de voorkeuren van de Sovjet-Unie.
Premier Stubb ontkende eerder fel dat Finland tegen nieuwe sancties tegen Rusland zou zijn geweest. Onlangs lekte echter uit dat de sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja in de ministerraad bezwaar heeft aangetekend tegen het besluit om de sancties te steunen. De Finse regering draalde met de implementatie van de sancties. Stubb is overigens ook voorstander van toetreding van Finland tot de NAVO, maar daarvoor is in het Finse parlement vooralsnog geen meerderheid te vinden. Finland werkt wel met de NAVO samen in het kader van het zogenaamde ‘Partnerschap voor de vrede’.