Geloofsvrijheid en politiek

door | 17 maart 2012

Foto: Cees van der Wal - www.ceesvdwal.nl

Afgelopen zaterdag was ik bij de SGP-jongerendag. Fantastisch om mee te maken. Geen enkele andere partij lukt het om zoveel jongeren bij elkaar te krijgen, maar liefst 1700! De jongeren hadden dan ook een mooi programma in elkaar gedraaid. Niet alleen kwamen minister-president Mark Rutte, wethouder Lodewijk Asscher en Tweede Kamerlid Gerard Schouw, ook gaven Amnesty International (Eduard Nazarski) en Open Doors (Anne van der Bijl) acte de présence. Voorwaar een programma dat er blijk van geeft dat de SGP zaait aan alle wateren.

Het thema loog er niet om: politiek en geloofsvrijheid wereldwijd. De gigantische problemen in diverse buitenlanden kwamen aan de orde. Hoe vaak gebeurt het niet dat christenen in landen als Noord-Korea en het Midden-Oosten vervolgd worden? Van der Staaij vroeg Amnesty International om meer aandacht te geven aan de positie van christenen wereldwijd. Nazarski zegde dat zonder meer toe. Dit mag inderdaad niet onderbelicht blijven. Het niet kunnen leven volgens je godsdienstige overtuiging is een groot probleem.

In eigen land hebben we gelukkig niet te maken met geloofsvervolging. De historie van Nederland is volop verbonden met het garanderen van de vrijheid van godsdienst. En dat is een groot goed. Ondertussen wordt wel beknibbeld op die vrijheid. Zo suggereren sommige politici dat geloof prima is zolang het achter de voordeur blijft. Het zou niet vermengd mogen worden met politiek.

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Ik moet er niet aan denken om niet vanuit mijn geloofsovertuiging politiek te mogen bedrijven. Ik zou er onmiddellijk mee stoppen. Het zou net zijn of ik elke dag droog brood zou moeten eten. Gelukkig mogen we juist elke dag op grond van de Bijbel onze standpunten naar voren brengen. Daar staat de SGP voor. Daar gaat de SGP voor.

Bij de rituele slacht liep het bijvoorbeeld uit de hand. Daar werden zelfs rechten van dieren belangrijker gevonden dan rechten van mensen (wat Plato overigens al voorspeld heeft). Terwijl de wetenschap niet eens duidelijk is of onverdoofd slachten wel leidt tot extra dierenleed, vond een meerderheid in de Tweede Kamer het wel nodig Joden het recht op onverdoofd slachten te ontnemen. En ook hier was eigenlijk helemaal geen sprake van een onoplosbaar probleem. We hebben berekend dat je 98% van het probleem kunt oplossen als je rituele slacht beperkt tot hen die dat werkelijk vanuit hun geloofsovertuiging doen en als je bereid bent de voorschriften ook daadwerkelijk te handhaven. Zijn dierenrechten dan zo belangrijk dat je voor de resterende 2% joden het recht moet ontnemen op leven volgens hun eigen overtuiging? Kunnen we dan niet gewoon tolerant zijn? Dat is toch juist ruimte bieden voor overtuigingen waar je het niet mee eens bent?

Foto: Cees van der Wal - www.ceesvdwal.nl

Er zijn politici die stellen dat het grondrecht ‘gelijke behandeling’ belangrijker is dan dat van de godsdienstvrijheid. Wat een rare tegenstelling. Ze komen bijvoorbeeld aan met de rechten van homostellen om te trouwen. Gewetensvolle ambtenaren die dat niet willen doen, moeten dan verboden worden. Hebben zij geen rechten, soms? En wat is nu eigenlijk het probleem? In elke gemeente wordt elk echtpaar getrouwd. Er zijn helemaal geen gevallen bekend van huwelijken die niet gesloten worden. Slechts 2% van de ambtenaren heeft bezwaar tegen het homohuwelijk. Dan getuigt het toch van intolerantie om die ambtenaren niet de ruimte te bieden? Het zou een stuk helpen als partijen als D66 eens wat minder dogmatisch in dit soort discussies staan.

Neem het belang van christelijk onderwijs. Er zijn er in dit land die kinderen neutraal willen opvoeden. Later kunnen ze dan vrijwillig kiezen of ze al dan niet gelovig worden. Maar dat is toch onmogelijk? Het is hetzelfde als kinderen zonder taal op te voeden zodat ze later zelf kunnen kiezen tussen Nederlands, Engels of Duits. Geloof is zo’n essentieel onderdeel van wie je bent, dat je het niet thuis kunt laten als je buiten komt. Wij strijden daarom voor het recht om christelijk onderwijs te geven. Dat is nodig, want er zijn helaas partijen die dit recht onderuit willen halen. En dat terwijl juist onze scholen wat betreft kwaliteit tot de beste scholen van Nederland behoren!

Politiek bedrijven op basis van christelijk geloof is geen geheim. We doen het elke dag in het openbaar. Ik ben ervan overtuigd dat dat de beste manier is om belangen te behartigen. Van onze eigen mensen? Nee, van alle Nederlanders. Wat zou het fantastisch zijn als Nederland doorkrijgt dat Gods geboden goed zijn voor iedereen. Of je het nu gelooft of niet.