Gazprom-baas: ‘We kunnen ook helemaal buiten Oekraïne om’

door | 1 juli 2014

Het Russische gasbedrijf Gazprom “sluit niet uit de gasdoorvoer via Oekraïne volledig te staken”, aldus CEO Alexei Miller.

“Wat één keer gebeurt is een tendens, er zijn in dezen geen incidenten”, zo vervolgde Miller, “In 2009 staakte de gasvoorziening volledig, dus we kennen precedenten.”

Miller deed zijn uitspraken op een persconferentie naar aanleiding van gesprekken over het gebruik van Oekraïense pijpleidingen. Gazprom heeft aangegeven niet meer geïnteresseerd te zijn in deelname aan de Oekraïense infrastructuur. Het is niet duidelijk van wie de bestaande infrastructuur is, ze behoort in ieder geval niet aan het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz toe, maar is de facto van de staat. De eigendomsrechten moeten eerst opgehelderd worden, voordat Gazprom na wil denken over eventuele participatie en investering in modernisering, aldus Miller. Een stuk of tien Oekraïense wetten zou aangepast moeten worden, voordat er iets met de infrastructuur aan te vangen is, zo meent de Gazprom-directeur.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

De suggestie van Miller dat Rusland helemaal zou kunnen stoppen met de doorvoer van gas via Oekraïne, trekt de troefkaart in twijfel die Oekraïne momenteel zowel naar Brussel als Moskou maximaal probeert uit te spelen. Miller bevestigde desgevraagd dat Oekraïne tegenover Rusland zijn onderhandelingspositie kwijt is: “Er is op dit moment niets om over te praten, ze moeten eerst hun schulden betalen.”

Daarnaast zou een volledige staking of een forse vermindering van de doorvoer van Russisch gas door Oekraïne, de Oekraïnse staat een wezenlijk begrotingstekort opleveren, aangezien de doorvoerrechten een belangrijke inkomstenbron voor hem zijn.