Gabriele Krone-Schmalz komt naar Nederland

door | 21 maart 2016

Begin april komt de Duitse oud-journaliste Gabriele Krone-Schmalz naar Nederland voor een aantal lezingen over de achtergronden van de Oekraïnecrisis.

“Ondanks haar  drukke programma in Duitsland wil ze graag een paar dagen vrijmaken om in Nederland lezingen te geven over alle achtergronden van de Oekraïnecrisis”, zo meldt campagneplatform ‘De Burgers’. “Ze is een van de weinige journalisten die niet alleen de verdragstekst heeft gelezen, maar ook alle afgeketste voorlopers van dit verdrag kent en het vijfentwintigjarige getouwtrek tussen Rusland en het Westen om Oekraïne als geen ander kan uitleggen.”

Zo spreekt ze op 3 april in Amsterdam en op 4 april in Heerlen.

Gabriele Krone-Schmalz viel bij het uitbreken van de Oekraïnecrisis op door op de Duitse televisie een ander geluid te laten horen. De voormalig Ruslandcorrespondente en tegenwoordig docente journalistiek was kritisch over de manier waarop Duitse media en westerse media in het algemeen verslag doen van zaken die betrekking hebben op Rusland. Die verslaggeving is dikwijls tendentieus en meer op percepties dan op feiten gebaseerd.

Ze schreef naar aanleiding hiervan ook een boekje, Russland verstehen. Der Kampf um die Ukraine und die Arroganz des Westens, waarin ze onder andere afrekent met het pejoratieve gebruik van de term Russlandversteher. De oud-journaliste wijst er terecht op dat het juist van groot belang is om te begrijpen wat Rusland drijft. Haar boek werd onlangs in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Uitgeverij De Blauwe Tijger.

Meer informatie over de lezingen van Gabriele Krone-Schmalz is te vinden op de website van De Burgers.