Front National en bondgenoten richten Pan-Europese partij op

door | 9 oktober 2014

Aymeric Chauprade, delegatieleider van het Front National in het Europees Parlement, maakte de oprichting van de MENL bekend (foto: Khanh Renaud).

Aymeric Chauprade, delegatieleider van het Front National in het Europees Parlement, maakte de oprichting van de MENL bekend (foto: Khanh Renaud).

Het Franse Front National richt samen met partijen uit diverse andere EU-lidstaten een pan-Europese partij op, die de Beweging voor het Europa van Naties en Vrijheden (Mouvement pour l’Europe des Nations et des Libertés, MENL) zal gaan heten. Dat heeft Aymeric Chauprade, delegatieleider van het Front National in het Europees Parlement bekend gemaakt.

Aan de pan-Europese partij zullen in ieder geval de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Vlaams Belang deelnemen. Chauprade liet ook weten dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) niet aan de Europese partijvorming deel zal nemen, omdat ze een principieel tegenstander is van het bestaan van partijen op EU-niveau en de bijbehorende subsidiëring. De betrokken partijen slaagden er eerder niet in een nationalistische fractie in het Europees Parlement te vormen, doordat men geen afgevaardigden uit zeven verschillende lidstaten kon verzamelen. Voor de oprichting van een politieke partij op EU-niveau en een aanverwante denktank gelden ook bepaalde quota, maar hiervoor mogen ook parlementariërs op subsidiaire niveaus, zoals nationale of regionale parlementen, meegeteld worden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

De 45-jarige politieke wetenschapper die bekend staat om zijn geopolitieke publicaties en in 2014 voor het eerst in het Europees Parlement werd gekozen, verwacht dat de nieuwe EU-partij niet eerder dan in januari van volgend jaar goedgekeurd zal worden, aangezien het proces lang en complex is.

Het Poolse Congres van Nieuw Rechts waarmee men na de verkiezingen tevergeefs gesprekken voerde over fractievorming zal ook niet aan de pan-Europese partij deelnemen.