Front National behaalt hoogste score ooit in lokale verkiezingen

door | 23 maart 2015

Het Front National heeft in de eerste ronde van de lokale verkiezingen die zondag in Frankrijk gehouden werden, met 25% van de stemmen haar hoogste score in lokale verkiezingen ooit gehaald. Peilingen hadden een nek-aan-nek-race tussen de centrumrechtse UMP en het Front National voorspelt, maar de UMP, die samen met de centristische UDI en MoDem aan de verkiezingen deelnam, won de verkiezingen met 32,5% van de stemmen in het hele land.

De regerende Socialistische Partij van president François Hollande eindigde op de derde plaats met slechts 21% van de stemmen. Op zondag 29 maart vind de tweede ronde van de lokale verkiezingen plaats, zodat vooralsnog onduidelijk blijft hoeveel het Front National precies aan politieke invloed zal winnen.

Premier Manuel Valls riep gisteravond de mainstream-partijen al op om hun krachten te bundelen en zo overwinningen van het Front National in de tweede ronde te voorkomen. UMP-leider Nicolas Sarkozy stelde echter UMP-kiezers geen advies te willen geven wat te stemmen in die departementen waar in de tweede ronde de Parti Socialiste en het Front National het tegen elkaar op moeten nemen.