Enkele leden van het Franse parlement brengen vanaf donderdag een vierdaags bezoek aan de Krim. Ze zullen in Sebastopol, Simferopol en Jalta onder andere vertegenwoordigers van lokale overheden en etnische minderheden ontmoeten, zo meldt het Franse dagblad Le Figaro.
Doel van het bezoek is de werkelijke stand van zaken op de Krim zelf waar te nemen, aldus de leider van de groep parlementsleden, oud-minister Thierry Mariani van de centrumrechtse oppositiepartij Les Républicains (LR, voorheen UMP) van Nicolas Sarkozy.
“De Krim is in historisch, cultureel en demografisch opzicht Russisch”, aldus Mariani tegenover Russische media. “Als de Krim zich niet met Rusland herenigd had, dan hadden we daar nu dat gehad wat zich in het Don-bekken afspeelt. Ik beschouw de terugkeer van de Krim naar Rusland als een historisch feit en een historische realiteit. Zoals u weet is dat niet het standpunt van Frankrijk, maar het standpunt van enkele parlementsleden waaronder ikzelf. De waarheid van de geschiedenis krijgt echter altijd de overhand.”
Volgens het lid van de Commissie voor Buitenlandse Contacten van de Nationale Vergadering moeten de sancties tegen Rusland zo snel mogelijk opgeheven worden. “Dat is de beste weg naar een nieuwe start van de ontwikkeling van deze regio, in het belang van Rusland, in het belang van de Krim en van de Oekraïne.”
De voorzitter van de Buitenlandcommissie van de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, Alexej Poesjkov verwelkomt het bezoek van de Franse politici: “Het laat zien dat er in Europa politieke krachten zijn die verder kunnen denken dan bekrompen overwegingen.” Volgens Poesjkov heeft het Westen door de afscheiding van de Krim niet erkennen een anti-democratische positie betrokken om het standpunt van Kiev en president Petro Porosjenko te ondersteunen. “Maar Kiev en Porosjenko kunnen de meer dan twee miljoen inwoners van de Krim niet vertegenwoordigen, de bevolking van het schiereiland heeft het recht zelfstandig over haar lot te beschikken.”
De Franse overheid ziet het bezoek van de parlementsleden aan de Krim als een schending van het volkenrecht, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op een persconferentie afgelopen woensdag.
“De regering heeft ons duidelijk te verstaan gegeven dat onze reis in tegenspraak staat met het standpunt van Frankrijk”, aldus Mariani. “Dat is ons bekend. In Frankrijk mag iedere afgevaardigde vrij reizen en zijn standpunt verdedigen. Onze mening onderscheidt zich van die van de regering. Beide meningen verdienen respect. De Franse regering draagt het officiële standpunt uit, wij echter het standpunt van enkele afgevaardigden en senatoren, dat ook het standpunt van een aanzienlijk deel van het publiek is.”
Eerder had de Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing er al op gewezen dat de Krim historisch nooit Oekraïens geweest is. Thierry Mariani is leider van Droite populaire, een stroming op de rechtervleugel van Les Républicains.