Franse oud-premier overweegt burgemeesterschap Barcelona

door | 8 juni 2018

Uitgerekend een Fransman wil de eenheid van Spanje redden. De voormalige premier Manuel Valls overweegt in mei volgend jaar voor het ambt van burgemeester in zijn geboorteplaats Barcelona te kandideren.

Het idee daarvoor kwam van partijleider Albert Rivera van de liberale Ciudadanos, een natuurlijke bondgenoot van de Franse regeringspartij La République en marche. Momenteel probeert Valls “de politieke voorwaarden” te scheppen voor een eventuele kandidatuur. Daartoe probeert hij de Partido Popular en de Socialistenpartij van Catalonië over te halen tot een gezamenlijke lijst.

Valls werd in 1962 in Barcelona geboren en is als kind met zijn ouders naar Frankrijk geëmigreerd. Tot 1982 bezat hij het Spaanse staatsburgerschap. Na eerder afgevaardigde en minister voor de Parti Socialiste te zijn geweest, slaagde hij er in 2017 nog in als partijloze kandidaat in de Nationale Vergadering herkozen te worden. Hij sloot zich daarna bij de fractie van president Emmanuel Macrons beweging aan. Daar heeft hij als zijn voormalige chef echter weinig vrienden. Zodoende kan een terugkeer naar zijn oude heimat aantrekkelijk zijn. Er zijn ook geen formele bezwaren, want EU-lidstaten staat het het alle EU-burgers toe om zich in lokale verkiezingen kandidaat te stellen.

Sinds de Catalaanse crisis in het najaar van 2017 lijkt de relatief nieuwe liberale partij Ciudadanos de best gepositioneerde verdediger van de Spaanse eenheid.. Met ruim 25 procent wonnen de ‘Burgers’ (Ciutadans in het Catalaans) de regionale verkiezingen in december. De voormalige Franse premier is tot één van de Europese stemmen geworden, die zich het sterkst tegen de Catalaanse onafhankelijkheid uitspreken en voor de Spaanse eenheid: “Met het antwoord van de koning en van Europa is het separatistische project dood”, aldus Valls in zijn beste Catalaans.