“Frankrijk moet eerste stap zetten naar opheffing sancties tegen Rusland”

door | 24 juli 2015

Simferopol – De eerste stap in de dialoog over het opheffen van de sancties tegen Rusland moet door Frankrijk worden genomen. Dat zegt Claude Goasguen, één van de Franse parlementariërs die dezer dagen een werkbezoek aan het schiereiland de Krim brengen, zo meldt het Russische persbureau TASS.

“Natuurlijk [moet de eerste stap genomen worden]  door Frankrijk”, aldus Goasguen. Hij merkte verder op dat zijn land in dezen meer flexibiliteit aan de dag moet leggen dan Duitsland. “Duitsland maakt gebruik van deze crisis en vergroot effectief zijn invloed in Europa. Zelfs Frankrijk is deels een slachtoffer geworden van dit proces”, aldus de parlementariër die hiermee lijkt te doelen op de afgeblazen verkoop van twee geavanceerde helikopterdekschepen door Mistral, met alle werkgelegenheids-  en reputatieschade van dien.

Goasguen zei verder dat vooral de Verenigde Staten voordeel hebben van de huidige situatie. De uitspraken van de parlementariër zijn temeer opmerkelijk omdat het liberale lid van de centrumrechtse oppositiepartij Les Républicains (voorheen UMP) bekend staat als een overtuigd atlanticus.

In een ontmoeting met Vladimir Konstantinov, de voorzitter van het parlement van de Krim, sprak ook een ander lid van de groep, de centrum-linkse politicus Jérôme Lambert, vice-voorzitter van de Commissie voor Europese Zaken van de Nationale Vergadering, zich tegen de sancties uit. Lambert werd in 2014 uit de fractie van de regerende Parti Socialiste gezet, nadat hij zijn bedenkingen had geuit bij het wetsvoorstel voor de invoering van het homohuwelijk.

De parlementariërs maken deel uit van een tiental Franse parlementariërs van diverse partijen, onder leiding van Thierry Mariani, die op eigen initiatief een bezoek brengen aan de Krim. De Franse regering oefende in de afgelopen dagen druk uit op de parlementsleden om dit bezoek niet door te zetten. De leden van de delegatie benadrukken echter hun vrijheid als volksvertegenwoordigers om te gaan en staan waar zij dat nodig achten en zich zelfstandig te informeren over de situatie ter plaatse.