Frankrijk: Diverse ministers stappen op vanwege fraudeverdenkingen

door | 21 juni 2017

Minister van Justitie François Bayrou en minister van Europese Zaken Marielle de Sarnez hebben beiden aangekondigd op te stappen vanwege het onderzoek dat tegen het loopt vanwege een verdenking van fraude. Eerder stapte de minister van Defensie, Sylvie Goulard al op vanwege dezelfde zaak.

De zaak draait om europarlementariërs van de Mouvement Démocrate (MoDem), die hun uit de begroting van het Europees Parlement betaalde medewerkers ander partijwerk lieten doen. Goulard is inmiddels lid van La République en Marche (LREM), maar was voorheen europarlementariër voor MoDem. Bayrou en De Sarnez waren aanvankelijk niet van zins af te treden, maar kwamen verder onder druk te staan toen Goulard deze stap wel nam.

Eerder had Richard Ferrand de regering al verlaten om fractievoorzitter van LREM in de Nationale Vergadering te worden. Hij was voorwerp van een vergelijkbaar onderzoek. De Sarnez zou nu dezelfde move kunnen maken, door voorzitter te worden van de 42 MoDem-parlementariërs.

Bayrou zat in een bijzonder gênant parket, omdat hij als minister van Justitie op het punt stond een wetsvoorstel te presenteren dat het vertrouwen weer moest herstellen. Door wie de ministers vervangen worden en of dat leden van MoDem zullen zijn is nog niet bekend.