François Bayrou trekt zich terug als presidentskandidaat, steunt Macron

door | 22 februari 2017

François Bayrou, de leider van de Mouvement Démocrate, een kleine sociaal-liberale partij, heeft vandaag aangekondigd zich terug te zullen trekken als presidentskandidaat en heeft daarbij aangegeven de kandidatuur van Emmanuel Macron te willen ondersteunen. Voor Macron kan dit de steun nodige steun opleveren om de centrumrechtse kandidaat François Fillon voor te blijven in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

Bayrou motiveerde zijn stap met een verwijzing naar het feit dat Marine Le Pen van het Front National momenteel duidelijk aan kop gaat in de peilingen. Als de links-liberale burgemeester van Bordeaux Alain Juppé de presidentskandidaat van de centrumrechtse partij Les Républicains zou zijn geworden, had Bayrou willen overwegen hem te steunen tegen Le Pen, maar nu het de cultureel conservatievere en economisch liberalere François Fillon is geworden, die er bovendien van verdacht wordt onder andere zijn vrouw een nepbaantje in het parlement te hebben gegeven, acht Bayrou het uitgesloten om steun te geven aan de centrumrechtse kandidaat.

De leider van de MoDem ziet het zodoende als beste optie om zich terug te trekken en zijn steun aan te bieden aan Emmanuel Macron, om zo de kans te vergroten dat hij en niet Fillon de tweede ronde bereikt. Bayrou verbindt daar wel een aantal politiek-inhoudelijke voorwaarden aan, maar die zijn niet van dien aard dat Macron er niet aan tegemoet kan komen.

Bayrou was al drie keer presidentskandidaat, in 2002, 2007 en 2012. In 2007 behaalde hij met 18,57 procent van de stemmen in de eerste ronde zijn beste resultaat, waarmee hij op de derde plaats eindigde. In de vorige verkiezingen behaalde hij nog zo’n negen procent van de stemmen, in de peilingen staat hij nu op 5,5%. De gematigde kiezers van Bayrou zullen hem denkbaar niet zonder meer allemaal volgen naar Macron, die immers een dissident van de Parti Socialiste is, maar de steun van Bayrou kan Macron wel net de paar procentpunten extra geven die kunnen maken die hij en niet Fillon het in de tweede ronde tegen Marine Le Pen mag opnemen.

Lees ook: Wie het ook wordt, Frankrijk krijgt een zwakke president