FPÖ-kandidaat Norbert Hofer loopt uit

door | 2 augustus 2016

FPÖ-kandidaat voor het Oostenrijkse presidentschap Norbert Hofer loopt uit op zijn tegenstrever Alexander van der Bellen.

In de meest recente peiling van Gallup ligt Hofer met 52 procent vier procentpunten voor op Van der Bellen. Begin juli was het nog 51 om 49.

Nadat Hofer de eerste ronde van de presidentsverkiezingen overtuigend gewonnen had, zou Van der Bellen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 22 mei jongstleden met een verschil van slechts 31.000 stemmen gewonnen hebben van Hofer. Nadat de FPÖ echter een dik dossier van misstanden had verzameld, stelde het Grondwettelijk Hof vast dat er op grote schaal de hand was gelicht met de procedures bij het tellen van de stemmen, zodat misbruik en manipulatie niet uitgesloten konden worden. Zodoende verklaarde het Hof het resultaat van de tweede ronde nietig en moet er op 2 oktober opnieuw gestemd worden.

Ook in de peilingen voor de parlementsverkiezingen, die uiterlijk in 2018 plaats moeten vinden, gaat de FPÖ aan kop met 35% van de stemmen. Regeringspartijen SPÖ en ÖVP komen niet verder dan respectievelijk 25 en 19%. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden is het dan ook de vraag of de sociaaldemocraten en conservatieven die al jaren een zogenaamde ‘grote coalitie’ vormen nog wel een meerderheid van de parlementszetels zouden krijgen. Het is dus goed denkbaar dat Oostenrijk op termijn niet alleen een president maar ook een bondskanselier uit de FPÖ krijgt.