‘Fillon haalt de tweede ronde niet’ – Wordt het Macron versus Le Pen?

door | 13 januari 2017

François Fillon, presidentskandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains, haalt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen komend voorjaar niet. Dat voorspelt Philippe de Villiers, leider van de eurosceptische en conservatieve Mouvement pour la France (MPF).

Volgens Philippe de Viliers is Fillon er weliswaar in geslaagd de centrumrechtse voorverkiezingen te winnen, maar blinkt hij niet uit in het campagne voeren. Tegenover dagblad Le Figaro zegt de traditionalistische katholiek uit de Vendée desgevraagd, dat hij vermoedt dat de kandidaat, die zichzelf als gaullist en christen probeert te profileren, te veel op het advies van marketingmensen leunt.

De Villiers ziet in voormalig minister van Economische Zaken Emmanuel Macron een geduchte concurrent voor Fillon. Macron, die tot voor kort lid was van de Parti Socialiste, heeft nu een eigen links-liberale partij en neemt aan de presidentsverkiezingen deel. Wie de kandidaat van de Parti Socialiste wordt, moet nog besloten worden, maar in de peilingen ligt Macron duidelijk voor op zowel premier Manuel Valls als Arnaud Montebourg, de belangrijkste kanshebbers.

Op het moment gaan Marine Le Pen en François Fillon aan kop in de peilingen. Maar De Villiers, zelf presidentskandidaat in 1995 en 2007, denkt dat Macron met een goede campagne in staat zal zijn niet alleen de kandidaat van de PS achter zich te laten maar ook Fillon voorbij te streven. Het kan voor Macron ook een handicap zijn dat hij geen groot partijapparaat heeft om campagne mee te voeren. De Villiers denkt evenwel dat Macron het in de campagne beter zal doen dan Fillon.

Daarmee zou in Frankrijk een situatie kunnen ontstaan die enigszins aan de recente Oostenrijkse presidentsverkiezingen doet denken, waar in de tweede ronde twee kandidaten het tegen elkaar opnamen die beide niet tot een van de klassieke regeringspartijen behoorden. Zowel bij Marine Le Pen als bij Emmanuel Macron zou de grote vraag zijn met wat voor regering zij als president zouden moeten gaan samenwerken. Macrons eigen partij is immers zo nieuw dat deze nog niet eens in het parlement vertegenwoordigd is en het Front National is door gevestigde partijen slim tegengewerkt zodat ze ondanks aanzienlijke electorale steun maar een paar zetels in de Nationale Vergadering heeft.

De Villiers, burggraaf van Saintignon, is euroscepticus van het eerste uur. Hij was het die in 2005 naar aanleiding van Bolkesteins EU-Dienstenrichtlijn als eerste het gevleugelde woord van de “Poolse loodgieter” in de mond nam. Reeds in de verkiezingen voor het Europees Parlement van 1994 leidde hij al een groep eurosceptische dissidenten van de inmiddels niet meer bestaande conservatieve UDF, die 12% van de stemmen en 13 van de 87 Franse zetels in het Europees Parlement behaalden. In 1999 wist hij samen met oud-minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua dat resultaat nog iets te verbeteren en kwamen ze zelfs op de tweede plaats na de Socialisten.