FBI valt café in New York binnen, terwijl Turkse regering nog altijd op uitlevering Gülen wacht

door | 1 november 2016

De Amerikaanse federale politiedienst FBI heeft in Brooklyn, New York, een populair café doorzocht dat in verband wordt gebracht met Fethullah Gülen, de leider van de zogeheten Hizmet-beweging, waarvan de Turkse regering vermoedt dat deze een rol heeft gespeeld in de recente mislukte staatsgreep.

Tijdens de inval in het Masal Café, een populair trefpunt voor volgelingen van Gülen aan de Amerikaanse oostkust, werden ettelijke computers in beslag genomen. Het huis van de eigenaar van het café, Salahattin Karakus werd ook doorzocht, waarbij ook verscheidene computers in beslag werden genomen.

De acties van de FBI vinden plaats tegen de achtergrond van de recente beschuldigingen van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton aan het adres van FBI-directeur James Comey en de rivaliteit van FBI en CIA. Tevens is het treffend dat de acties plaats vinden kort nadat de Turkse minister van Jusititie Bekir Bozdag het Amerikaanse regeringscentrum Washington bezocht om het Turkse verzoek om uitlevering van Fethullah Gülen kracht bij te zetten.

Het heeft er zodoende alle schijn van dat het Witte Huis met acties tegen volgelingen van Gülen in Amerika de aandacht van de Turkse regering wil afleiden van de eigenlijke kwestie. Het Witte Huis is immers niet van zins Gülen uit te leveren.

Bozdag bezocht Washington DC in het gezelschap van diverse andere politici van de AKP, maar ook van oppositiepartijen als de CHP en MHP. Dat geeft aan dat ook de oppositie, ondanks verschil van mening met de regering op ander vlak, de mislukte staatsgreep en de krachten daarachter als een groot probleem ziet. De delegatie onder leiding van Bozdag ontmoette in Washington onder andere de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch. Het is echter onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten de CIA-informant Gülen zullen uitleveren.

Lees ook:

  • Campagne Hillary Clinton medegefinancierd door Gülen, Saoedi-Arabië, Qatar