Eurosceptische AfD voor het eerst derde partij in Duitse peilingen

door | 24 september 2014

De nieuwe gematigd eurosceptische en conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD) is voor het eerst in een landelijke peiling de derde partij in grootte geworden. In de meest recente peiling van Forsa laat de AfD met 10% van de stemvoornemens de socialistische Linke (9%) en de Groenen (8%) achter zich. De liberale FDP is tot 2% teruggebracht.

Eerder deze maand behaalde de AfD al verkiezingsresultaten boven de tien procent in de deelstaten Thüringen en Brandenburg. In het oosten lag de steun voor de nieuwe partij vanaf het begin boven het landelijke gemiddelde, maar nu haalt de AfD dus voor het eerst ook in een landelijke peiling de tien procent. Een andere recente landelijke peiling van INSA heeft de AfD op 8%, dat is één procentpunt hoger dan in hun vorige peiling.

 

In de centrumrechtse Union van bondskanselier Merkels CDU en de Beierse CSU bestaat onenigheid over hoe men om moet gaan met de opkomende AfD. De officiële lijn is vooralsnog dat men niet wil samenwerken, maar verschillende politici van de christendemocratische partijen laten een afwijkend geluid horen. Sommigen menen dat samenwerking met de AfD niet op voorhand uitgesloten moet worden, anderen stellen dat de christendemocraten de zorgen van AfD-kiezers serieus moeten nemen.

Als de AfD bij volgende verkiezingen voor de Bondsdag daadwerkelijk zo’n tien procent van de stemmen kan halen, wordt daarmee – na het verdwijnen van de FDP – toch weer een centrumrechtse regeringscoalitie mogelijk. In de verkiezingen voor de Bondsdag in 2013 bleef de AfD met 4,7% net onder de kiesdrempel van vijf procent.