De autoriteiten in Saoedi-Arabië hebben op 8 februari in Damman 53 Ethiopische christenen gearresteerd wegens het houden van een gebedsbijeenkomst in een privéwoning. De politie heeft het huis verzegeld en alle aanwezigen, 46 vrouwen en 7 mannen, meegenomen.
In Saoedi-Arabië is het christendom zelfs verboden tot in de privé-sfeer. Daar kan het laïcisme van de Europese Unie niet tegenop, maar het ontwikkelt zich wel in die richting. Saoedie-Arabië is immers onze bondgenoot en handelspartner. Zowel voor import van olie, als voor export van afgewerkte producten zoals voeding, geneesmiddelen en telecommunicatietoestellen. En ook Saoedie-Arabië wil zelf afgewerkte producten gaan uitvoeren naar Europa.
Terwijl in Mali een militaire interventie gerechtvaardigd wordt omwille van mensenrechtenschendingen (?), is het voor de Europese Unie geen probleem dat in Saoedi-Arabië bij dieven de hand wordt afgehakt, overspelige vrouwen worden gestenigd en homo’s onthoofd. Dat heeft nooit aanleiding gegeven tot slechte diplomatieke betrekkingen of een economische boycot – laat staan een militaire interventie.
Saoedi-Arabië weigert andere religieuze uitingen dan die van de islam te erkennen of te beschermen. De muttawa (religieuze politie) voert regelmatig controles uit op het bezit van bijbels, rozenkransen, kruisen en op het houden van christelijke bijeenkomsten. Zelfs indien de koninklijke familie andere religieuze praktijken privé toestaat, zijn muttawa-agenten geneigd die ruimte te negeren.
In december 2011 arresteerden de Saoedische autoriteiten ook 35 Ethiopische christenen, onder wie 29 vrouwen, op beschuldiging van ‘illegale sociale omgang’. Toen werden de gelovigen eveneens opgepakt tijdens een gebedsbijeenkomst in een privéwoning in Jeddah. Volgens Human Rights Watch (HRW) werden de gevangen vrouwen onderworpen aan willekeurige ‘medische keuringen’.