Eurocraten dromen van ‘referendumvaste’ EU

door | 3 mei 2017

Naar aanleiding van de schok die de Brexit bij hen teweeg bracht, is bij de eurocraten het grote nadenken over de toekomst van de Europese Unie begonnen, de eerste vruchten daarvan hebben nu ook de boekenmarkt bereikt.

Een voorbeeld daarvan is de brochure ‘Europa in der Krise’, waarover oud-minister en kabinetschef van bondskanselier Schröder, Bodo Hombach (SPD) en Edmund Stoiber (CSU), onder andere oud-premier van Beieren, de redactie voerden.

In de bundel laten politici als Martin Schulz hun gedachten gaan over de vraag wat de Europese Unie zou kunnen doen tegen de ontbindende tendensen van het “rechts-populisme” en “nationalisme”.

De aangeprezen recepten zijn weinig verrassend: minder bureaucratisch ageren en meer aandacht voor de zorgen van burgers.

Op het eind komt dan nog even de aap uit de mouw, als namelijk wordt gesteld dat het er vooral om gaat Europa (bedoeld wordt de EU) “referendumvast” te maken. Een nadere uitleg van wat daarmee bedoeld wordt, ontbreekt overigens.

Lezers die niet echt op hun achterhoofd zijn gevallen kunnen dat echter eenvoudig bij elkaar optellen: Volksraadplegingen mogen gerust plaatsvinden, als de uitkomst maar niet tegen de plannen van de eurocraten ingaat.