Eurocommissaris Georgieva uit de race voor secretaris-generaal VN

door | 9 februari 2016

De Bulgaarse regering maakte maandag bekend dat eurocommissaris Kristalina Georgieva geen kandidaat zal zijn om Ban Ki Moon op te volgen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties als zijn termijn eind dit jaar afloopt.

Volgens een persverklaring van de Bulgaarse regering heeft Georgieva kort getelefoneerd met premier Boyko Borissov. Georgieva zou in dat gesprek gezegd hebben dat de politieke situatie in Europa, de vluchtelingencrisis, eventuele hervormingen van de EU en haar verplichtingen als vicevoorzitter van de Europese Commissie haar volledige aandacht vereisen.

Georgieva was formeel nog niet gekandideerd, maar werd alom gezien als een kanshebber. Haar terugtrekking als potentiële kandidaat komt kort nadat een Britse europarlementariër vragen stelde over haar vele buitenlandse reizen die niet direct en noodzakelijk voortvloeien uit haar functie als eurocommissaris voor Begroting en Personeelsbeleid.

[contextly_sidebar id=”e6AXzpafBO5RGGTPoBlG8qDcMxTGFe3F”]

De centrumrechtse premier Borisov zou bereid zijn geweest zijn partijgenote kandidaat te stellen. Nu Georgieva echter definitief geen kandidaat is, is de formele kandidaat van de Bulgaarse regering, Irina Bokova, weer een goede kanshebber. Bokova geeft momenteel leiding aan UNESCO, de grootste deelorganisatie van de VN en werd door de vorige, centrumlinkse regering al kandidaat gesteld. Andere kandidaten zijn (oud-) minister van Buitenlandse Zaken van Kroatië en Slowakije en een oud-president van Slovenië. Portugal heeft aangekondigd de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guteres te willen kandideren.