De Europese Unie zet stilletjes vaart achter een plan om aardgas te importeren uit Iran, om zo de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen.
Voor de uitvoering van het plan moet nog aan tenminste twee voorwaarden worden voldaan, de sancties tegen Iran moeten opgeheven worden en er moeten nog bepaalde pijpleidingen aangelegd worden. “Iran staat ergens bovenaan ons prioriteitenlijstje voor maatregelen om de afhankelijkheid van Russische aardgasvoorraden te verkleinen”, aldus een bron bij de Europese Commissie tegenover persbureau Reuters. “Irans gas kan relatief eenvoudig naar Europa gebracht worden en er is duidelijke toenadering tussen Teheran en het Westen.”
Rusland is momenteel de grootste gasleverancier van Europa en voorziet in ongeveer een derde van de behoefte ter waarde van zo’n 80 miljard Amerikaanse dollars per jaar. De Europese Unie heeft echter sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de crisis in Oekraïne, zodat men nu naarstig op zoek is naar andere leveranciers.
Iran heeft zelf met economische sancties te kampen die door het Westen zijn opgelegd, onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma lopen nog. Iran heeft na Rusland de grootste gasvoorraden ter wereld. Een conceptversie van een rapport voor het Europees Parlement dan ook dat “een groot potentieel voor gasproductie, hervormingen in de binnenlandse energiesector en voortgaande normalisering van de relatie met het Westen” maken dat Iran een reëel alternatief voor Rusland is. De sancties en de aanzienlijke infrastructurele investeringen die nog nodig zijn om het project te realiseren, maken volgens het rapport echter dat het niet op korte termijn te realiseren is.
[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
[/note]
De islamitische republiek is graag bereid haar gas te verkopen. “Iran kan een betrouwbaar energiecentrum voor Europa zijn”, zo stelde president Hassan Rouhani woensdag bij een ontmoeting met de Oostenrijkse president Heinz Fischer in New York. Iran speelt hoog spel door enerzijds met Rusland in gesprek te blijven over samenwerking en over het terugschroeven van de economische sancties tegen Iran en tegelijk met de EU te praten over het vervangen van Russische gasleveranties door Iraanse.
Analisten uit de energiesector stellen dat Iran al een kans gemist heeft om vloeibaar gemaakt aardgas te exporteren naar goed betalende Aziatische landen, zoals het eveneens aan de Perzische Golf gelegen Qatar doet. Iran moet zijn gas zodoende wel aan Europa kwijt.
De verwachting is echter niet dat de sancties tegen Iran snel opgeheven zullen worden. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland proberen met Iran tot een akkoord te komen over zijn kernprogramma, maar diplomaten verwachten niet dat een op 24 november aanstaande gestelde deadline gehaald wordt.