“EU kan in huidige vorm niet overleven”

door | 15 mei 2017

“In de vorm waarin we haar nu hebben, kan de Europese Unie niet overleven.” Dat zegt voormalig vice-voorzitter van de Europese Commissie Günther Verheugen tegenover het Duitse socialistische dagblad Neues Deutschland.

Als één van de hoofdverantwoordelijken voor de huidige crisis, wijst Verheugen Duitsland aan: “Wat de politieke hoofdstromingen hier te lande niet willen zien, is dat Duitsland voor de actuele toestand van de EU een behoorlijke mate van medeverantwoordelijkheid draagt.”

Daarmee doelt de oud-eurocommissaris overigens niet op de door de Duitse bondskanselier veroorzaakte asielchaos vanaf 2015, maar veeleer op het vasthouden aan financieel beleid. Verheugen ziet daarin een belangrijke reden voor de sociaal-economische problemen in diverse zuidelijke EU-lidstaten.

De voormalig EU-functionaris dringt er dan ook op aan dat Duitsland het voortouw neemt, om er voor te zorgen dat de Europese Unie meer als eenheid optreedt. “De EU legt het gezamenlijke gewicht, dat we wel degelijk hebben, echter niet eens in de schaal”, aldus Verheugen. Hij bekritiseert dat Brussel niet eenmaal gepoogd heeft een eigen geluid te laten horen.

Als bijvoorbeeld de Verenigde Staten weer eens zonder VN-mandaat ten oorlog trekken, is er nauwelijks kritiek van de Europese Unie te vernemen. “De EU zegt dan dat het begrijpelijk is. Voor mij is dat niet begrijpelijk”, aldus Verheugen.

Günther Verheugen begon zijn loopbaan als public relations-medewerker op het Ministerie van Binnenlandse Zaken onder Hans-Dietrich Genscher. Toen Genscher in 1974 naar Buitenlandse Zaken ging, ging Verheugen mee. Ondertussen maakte Verheugen ook carrière binnen de liberale FDP. Toen de FDP in 1982 echter de coalitie met de SPD verruilde voor een coalitie met CDU/CSU, stapte Verheugen over naar de SPD, waar hij al snel een protegé van Willy Brandt werd. Daarna was hij lange tijd een prominent Bondsdaglid voor de SPD, totdat in 1998 met het kabinet Schröder de eerste rood-groene coalitie aantrad. Verheugen werd staatssecretaris van Buitenlandse Zaken onder Joschka Fischer en mocht in het buitenland als minister optreden. In september 1999 trad hij echter aan als Europees Commissaris voor Uitbreiding. Dat zou hij tot 2004 blijven, daarna was hij tot 2010 Europees Commissaris voor Industrie en Ondernemerschap.