“EU grotere bedreiging voor Denemarken dan Rusland”

door | 26 augustus 2016

De EU is “zonder twijfel” een grotere bedreiging voor Denemarken dan Rusland, dat zegt parlementslid Marie Krarup, defensiewoordvoerder van de Deense Volkspartij.

In een interview met Mandag Morgen stelde Krarup dat de Europese Unie een existentiële bedreiging voor Denemarken is en een veel groter probleem dan Rusland.

“Alleen Schengen op zichzelf is al een ramp. Het is iets dat Denemarken van de kaart zal vegen als we ons niet hernemen. Dat nationale grenzen opgeschort zijn is een bedreiging voor Denemarkens voortbestaan”, aldus Krarup tegenover het tijdschrift.

“Ik wil de EU die we nu hebben niet”, aldus de defensiewoordvoerder van de Deense Volkspartij. “Ik wil de EU begraven en in plaats daarvan een forum voor vrijhandel. Als Poetin of Marine Le Pen daarbij kunnen helpen, vind ik dat helemaal prima.”

Eerder kwam Krarup al onder vuur te liggen van andere partijen, toen ze tegenover radiozender DR zei, dat Rusland als “toekomstige bondgenoot” gezien moet worden en het Westen beschuldigde van “een groteske en erg domme demonisering van Poetin”.

De Deense Volkspartij behaalde in 2015 21,1% van de stemmen en gedoogt nu een regering die wordt gevormd door de kleinere, liberale partij Venstre.

De Deense Volkspartij is in het Europees Parlement na de laatste verkiezingen lid geworden van de fractie van ‘Europese Conservatieven en Hervormers’ (ECR), net als de Ware Finnen. Dat maakt het geluid van de Deense Volkspartij des te opmerkelijker. De andere leden van de ECR-fractie, zoals de Britse Conservatieven, het Poolse ‘Recht en Gerechtigheid’ en de ‘Ware Finnen‘, stellen zich eerder russofoob op. Eerder was de te welwillende opstelling van de Alternative für Deutschland (AfD) ten opzichte van Rusland, voor de ECR nog een van de redenen om de afgevaardigden van de AfD uit hun fractie te zetten. Voor 2014 was de Deense Volkspartij lid van de EFD-fractie onder leiding van Nigel Farage en de UK Independence Party.