Essays over het midden, nu verkrijgbaar

door | 20 september 2013

EssaybundelomslagIn deze bundel staat het middelpunt centraal. Waar de huidige politiek alleen oog lijkt te hebben voor het politieke midden, benadrukt deze bundel de noodzaak van het midden in bredere zin. Want naast het politieke is er ook altijd de notie van een sociaal midden geweest, een artistiek, een cultureel, een psychologisch en zelfs een metafysisch midden. Al deze middens zijn niet alleen afzonderlijk in het geding, maar ook het gelaagde midden van de werkelijkheid dat zij samen vormen. We willen de problematiek van het verdwijnen van het midden aanstippen. Daartoe analyseren we ten eerste het bekendste midden, het politieke, maar ook de andere komen aan bod, omdat ze allemaal naar hetzelfde probleem wijzen: de polariserende en vacuüm-creërende kracht van de moderniteit.
Die kracht heeft vele gezichten. Neoliberalen vermarkten het leven en mobiliseren zelfs de natuurlijke bronnen en de diepere motieven van de komende generaties. Neoconservatieven verlenen dit proces een mobiele, tijdloze set van waarden en de erflaters van het neomarxisme versterken dit proces met hun fobieën betreffende autoriteit, historie en verworteling. Deze elkaar versterkende krachten creëren een burger die zonder knellende moraal, zonder band aan instituties, zowel Plato kan lezen voor zijn moraal als vrije seks kan uitoefenen voor zijn genot en beide kan combineren tot levenskunst. Bezoek onze webshop om het boek te bestellen.

ISBN 978-90-821133-1-0

NUR 736

±200 pagina’s

Deze essaybundel is de eerste van een reeks. Uitgeverij De Blauwe Tijger wil ieder jaar 2 a 3 essaybundels uitgeven. U kunt deze per stuk kopen, maar kunt zich ook abonneren per twee of drie exemplaren. Per stuk 16,95, per twee edities 29,50 en per drie edities 39,50. Abonnementen verkrijgbaar in onze webwinkel.