Escalatie in Syrië – Een overzicht

door | 12 april 2018

Momenteel dreigt een confrontatie tussen Rusland en de Verenigde Staten, gesteund door een aantal Europese landen. In de nasleep van de vermeende gifgasaanval in Douma, Syrië lopen de spanningen in de regio sterk op, waardoor het regionale conflict zich buiten haar grenzen uit zou kunnen breiden. In de afgelopen dagen zijn een aantal uitspraken gedaan door diverse partijen en wordt er met allerlei militair materieel gedreigd. In dit artikel volgt een overzicht van de recente gebeurtenissen.

Na de aankondiging van Trump op 9 april dat er een ‘grote beslissing’ aankomt over Syrië in de komende ’24-48 uur’, werd eveneens aangekondigd dat een Amerikaanse vliegdekschip-groep vertrek naar ‘Europa en het Midden-Oosten’ op woensdag 11 april.

In reactie hierop verklaarde de Russische ambassadeur in Libanon aan een Libanees tv-station dat “Als er een aanval komt door de Amerikanen, dan … zullen de raketten worden neergeschoten en zelfs de platformen waarvandaan de raketten zijn afgevuurd zullen worden beschoten.” De ambassadeur voegde eraan toe dat iets dergelijks “moet worden voorkomen en dat Rusland bereid is tot onderhandelingen.”

Inmiddels heeft president Trump op deze woorden gereageerd: “Rusland belooft om alle raketten neer te schieten die naar Syrië worden afgevuurd. Zorg dat je klaar bent Rusland, want ze komen er aan, mooie en nieuwe en “slimme!” Je hoort geen partner te zijn met een Gas Moordend Beest dat zijn eigen mensen vermoord en daarvan geniet!”

Gifgasaanval

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelf geen toegang heeft tot het gebied, heeft de organisatie op 11 april bekend gemaakt dat in totaal 500 mensen zouden zijn opgenomen met symptomen die overeenkomen met die van vergiftiging door chemische wapens in het gebied rond Douma. De verklaring van de WHO staat in schril contrast met een reportage van het Russische kanaal Россия24. Uit de reportage blijkt dat het Russische leger de plaats waar de vermeende chemische aanval heeft plaatsgevonden heeft bezocht. Het hoofd voor bescherming tegen radioactieve, chemische en biologische wapens verklaart het volgende in de reportage: “Tijdens onze inspectie hebben wij vastgesteld dat er geen patiënten met sarin- of chloorvergiftiging zijn opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek van patiënten zijn geen tekenen van vergiftiging met zenuwgas als sarin gevonden, noch van chloorgas.”

Carrier strike group

De vliegdekschip-groep die momenteel naar ‘Europa en het Midden-Oosten’ zal vertrekken wordt geleid door het vliegdekschip Harry Truman. Naast het vliegdekschip zal de groep bestaat uit één kruiser en nog zes torpedobootjagers, allen uitgerust met Tomahawk-raketten. Verder vergezelt het Duitse fregat Hessen de groep op ‘het eerste deel van haar reis.’ Volgens het blad Stars and Stripes gaat het hier om een rotatiemissie die de Theodore Roosevelt-vliegdekschip-groep moet aflossen.

Een raket wordt afgevuurd vanaf de Amerikaanse torpedobootjager Donald Cook tijdens een oefening op de Atlantische Oceaan.

Luchtruim Syrië

Op 9 april heeft het European Aviation Safety Agency (EASA) een waarschuwing voor piloten (NOTAM) afgegeven. Ook de Russische marine heeft een NOTAM afgegeven voor de periode van 11 april tot 26 april, volgens de verklaring van de Russische marine in verband met ‘oefeningen’ van het afvuren van raketten.

Rusland verzoekt tot gebruik Iraanse luchtbasis

Rusland heeft een verzoek ingediend bij Iran voor het gebruik maken van één van haar luchtmachtbases. Naar verluidt zou de Russische Federatie hier vliegtuigen willen stationeren die straaljagers kunnen bijtanken in de lucht. Daarnaast is er ook een mogelijkheid dat er op de basis bommenwerpers kunnen worden gestationeerd die in staat zijn anti-schipraketten af te vuren. Het gebruik van de basis kan ook van belang zijn in het geval dat de Russische basis in Hmeimim wordt aangevallen door de Amerikanen.

Luchtbewegingen VS en bondgenoten

Afgelopen woensdag zijn vliegbewegingen uitgevoerd door een P8 Poseidon anti-onderzeeër-vliegtuig in de buurt van de Russische marinebasis van Tartoes en de luchtmachtbasis van Latakia. In Turks luchtruim, vlakbij de Turkse grens, heeft een E3 AWACS-toestel een patrouille uitgevoerd.

Op dinsdag zijn foto’s opgedoken van een SU34 in de buurt van Tartoes. De vliegtuigen zouden met hoge snelheid zijn overgevlogen en droegen vermoedelijk anti-schipraketten bij zich, waarschijnlijk werden de toestellen vergezeld door SU30s.

OPMERKING: Iedere informatie over militaire bewegingen is moeilijk onafhankelijk te verifiëren. Informatie is veelal afkomstig van het defensieapparaat zelf. Verder moet er rekening mee worden gehouden dat een deel van de hierboven genoemde vliegbewegingen mogelijk niet gerelateerd is aan het conflict in Syrië.