B E S T E V R I E N D E N ,
Wat kunnen we op de zaterdag voor Oudjaar anders doen dan u lastig vallen met de langste nieuwsbrief van het jaar? Zet een lekkere bak koffie en leest u alstublieft deze nieuwsbrief eens door.
We willen u als klant vooral bedanken, ook omdat onze webwinkel weer een hogere omzet kon maken dan vorig jaar. Daarmee is de webwinkel een hele belangrijke steun geworden voor de groei van de uitgeverij, terwijl de boekenmarkt in Nederland en België de moeilijkste periode sinds een eeuw doormaakt. De opkomst van deze uitgeverij laat ook zien dat een deel van die moeilijkheden met de verschralende inhoud van de boekenmarkt te maken heeft en met de opinie-monopolies in de media. De wereld van gedrukte media en uitgeverijen dreigt haar band met de lezers te verliezen.
We zien daarentegen veel nieuwe klanten die het aanbod van de Blauwe Tijger met verbazing bekijken en met 5, 6 en soms wel 10 titels vertrekken. Deze verbazing, maar ook de wetenschap dat we aan iets unieks werken, is de grootste motivatie voor ons en al onze vrijwilligers.
V E R K O O P 2 0 1 7
Er zijn de afgelopen weken weer veel recensies en interviews met onze auteurs verschenen, maar voordat we u die geven, hadden we u iets beloofd: namelijk de top-drie verkopen van 2017. Allereerst de boekwinkel-topdrie van december want die is nu actueel:
1. Momenteel loopt De seksuele revolutie van Gabriele Kuby het hardst. Dit boek is al lovend besproken in (klik op:) o.a. het Reformatorisch Dagblad, het Katholiek Nieuwsblad en Zicht.
A G E N D A !
Donderdag 25 januari is er een groot evenement in Gouda waar Gabriele Kuby komt spreken. Meer info volgt…
❦
Op nr. 2 staat Levenslust en doodsdrift van Sid Lukkassen. Er was het linkse verzet tegen zijn boek, maar vervolgens ook een grote recensie in NRC Handelsblad waarvan het onbegrip voor de nieuw-rechtse auteur niet onder stoelen of banken gestoken werd. Toch werd dat door de lezer juist als aanbeveling beschouwd:
“Lukkassen schrijft dit alles op een pontificaal erudiete toon,
die curieus wisselt tussen het gekraak van omvallende
boekenkasten en eenzame monologen op een jongenskamer.”
— NRC Handelsblad
❦
Op nr. 3 staat verrassend genoeg onze absolute bestseller aller tijden, Waarover men niet spreekt, van Wim van Rooy. Er zijn meerdere maanden in het jaar waarin dit legendarische boek de topdrie even binnenkomt en december 2017 is zo’n maand.
❦
W E B W I N K E L T O P D R I E 2 0 1 7
De topdrie van onze eigen webwinkel is een hele andere dan hierboven. Deze topdrie bevat louter geopolitieke titels:
1. De titel die er met kop en schouders boven uit steekt in 2017 is Oorlog is misleiding en bedrog, van de reeds overleden auteur Fré Morel (pseudoniem van Bertus Blommink). Het boek werd in 2012 door De Papieren Tijger in Breda uitgegeven en wij hebben de restpartij bij toeval in handen gekregen. Novini schreef een artikel naar aanleiding van de opgedoken restpartij, net als de Groninger Krant.
Er zijn nog slechts 25 exemplaren op voorraad. In de alltime-ranglijst van de webwinkel heeft dit boek Gekochte Journalisten van Udo Ulfkotte ingehaald en staat nu op de derde plaats, achter Waarover men niet spreekt (1) en Manifest aan het volk van Nederland (2).
“Uw kijk op de Eerste en Tweede Wereldoorlog zal nooit meer hetzelfde zijn.”
— Novini
❦
2. Een goede tweede is Permafrost, een filosofisch essay over de westerse geopolitiek van 1914 tot heden, deel I van het magnum opus van uitgever en filosoof Tom Zwitser. Het boek werd besproken in Vlaanderen in o.a. Trends en ‘t Pallieterke en werd uitgeroepen tot boek van de maand in Grondvest.
En in Nederland bespraken o.a. het Reformatorisch Dagblad, The Post Online, Trotse Vaders en Joost Niemöller Permafrost. Dit boek maakt tegelijk ook duidelijk waarom de Blauwe Tijger linkse en rechtse boeken uitgeeft. Als het al enigszins mogelijk is, is Permafrost in zekere zin de synthese van het fonds.
❦
3. Gelijk achter Permafrost is het oorlogsdagboek van pater Daniël Maes geëindigd: Poetin en Assad hebben ons leven gered. Gedurende heel 2017 heeft de erkende dagboekauteur Boudewijn van Houten de enorme hoeveelheid journaals bewerkt die pater Daniël vanaf 2010 uit Syrië naar het thuisfront heeft verstuurd. Het is een overzichtelijk en meeslepend dagboek in twee delen geworden waarvan deel II medio april 2018 zal verschijnen.
❦
T O P V A N 2 0 1 7
Dat neemt niet weg dat de verkoop in heel 2017 er weer iets anders uitziet dan hierboven. Het jaar is verlopen zonder echt grote uitschieters, maar wel met een aantal titels die allemaal even goed gelopen hebben. Het begon in januari, toen Paul Cliteurs boek over het Wildersproces heel hard liep, Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders, evenals Gekochte Journalisten van de overleden Duitse klokkenluider Udo Ulfkotte. Naast deze 5 hierboven, noemen we er nog een paar die ook goed liepen:
De kwestie ‘M – van Eddy Daniels.
De Ontscheping – van Jean Raspail
De democratie en haar media – van Sid Lukkassen
Dan zijn er pas nog een paar titels pas verschenen die ook veelbelovend zijn, waaronder:
Robert Lemm, Het labyrint van de filosofie, dat regelmatig in media is besproken, waaronder deze week nog het Nederlands Dagblad, en ‘t Pallieterke:
“Na dit boek wil ik ook zeker een eerder bij dezelfde uitgever verschenen boek van deze biograaf en eminente essayist lezen. Het verscheen in 2014 met als titel: Essays over de ziel.”
— ‘t Pallieterke
❦
In november verscheen het boek van Schwanitz en Rubin in vertaling: Nazi’s, islamisten en het moderne Midden-Oosten. Dit boek vindt zijn weg via liefhebbers van recente (vergeten) geschiedenis. Likoed Nederland schreef erover op haar website. Maar het boek kent ook een dankbare verspreider via mede-vertaler Martien Pennings, die ook een crowdfundingsactie hield om de rechten- en drukkosten voor het boek te dekken.
❦
R E C E N S I E
Hierboven zijn al veel recente recensies genoemd. Maar vorige week verscheen ook een artikel over Thierry Baudet en zijn grootvader Han Baudet, wier denken met elkaar werd vergeleken aan de hand van de door ons heruitgegeven klassieker Het paradijs op aarde. Max Pam reageerde hier weer op in de Volkskrant.
M E D E D E L I N G E N
Op 19 januari vindt het mega-evenement De Nederlandse Leeuw in Rijswijk plaats. De Blauwe Tijger staat daar met een grote boekenstand. De hoofdgast van de dag is de Canadese youtube-filosoof Jordan Peterson, wiens nieuwe boek op dat moment gelanceerd wordt. Het boek is officieel pas op 23 januari verkrijgbaar, dus op de negentiende heeft u bij ons de wereldprimeur! En u kunt het ook nog laten signeren door Peterson zelf.
Tot slot: deze week zijn er nieuwe boekenleggers binnengekomen. We hebben nu voor ±15 titels een passende boekenlegger.