Eerste CDU-politicus pleit voor coalitie met AfD: “Anders sturen we op linkse republiek aan”

door | 6 oktober 2016

Voor het eerst heeft een politicus van bondskanselier Angela Merkels CDU zich ervoor uitgesproken om op Duits federaal of deelstaatniveau een coalitie met de AfD te vormen, als dat een meerderheid oplevert.

Als er een burgerlijke meerderheid is samen met de AfD, dan zouden we daarmee een coalitie moeten vormen, anders sturen we op een linkse republiek aan.

Dat stelde Hermann Winkler, een lid van het Europees Parlement voor de CDU uit de deelstaat Saksen, tegenover het Duitse tijdschrift Super Illu.

Winkler zinspeelt daarmee op de mogelijkheid dat de SPD in de toekomst vaker bereid zou zijn om linkse coalities te vormen met niet alleen Bündnis ’90/Die Grünen, maar ook met de socialistische partij Die Linke. Op coalities met de opvolger van de socialistische eenheidspartij van de voormalige DDR heeft in de Duitse politiek nog lang een taboe gerust. Inmiddels vormt de SPD echter in de deelstaten Brandenburg en Thüringen een coalitie met Die Linke. Ook in Berlijn lijkt het ervan te komen, waarmee de SPD voor het eerst ook een coalitie met Die Linke zou vormen buiten de voormalige DDR. Een en ander leidt vanzelfsprekend tot speculatie over de mogelijkheid van een coalitie met Die Linke in andere West-Duitse deelstaten en op federaal niveau.

Als de SPD coalities kan vormen met Die Linke, dan de CDU ook met de AfD, zo redeneert Winkler. Dat zou ook in Saksen zinnig zijn geweest. Na de verkiezingen in die deelstaat in 2014 hadden CDU en AfD samen immers een meerderheid, desondanks regeert deelstaatpremier Stanislaw Tillich nu met de SPD.

Hermann Winkler vertegenwoordigt binnen de CDU-gelederen overigens wel vaker een afwijkende mening. Zo stemde hij samen met Rachida Dati van de Franse UMP in oktober 2014 als enige lid van de fractie van de Europese Volkspartij tegen de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker. En in juni 2015 was hij samen met de Italiaanse conservatief Remo Sernagiotto het enige lid van de EVP-fractie dat tegen een resolutie stemde waarin gepleit werd voor een straffere benadering in de verhoudingen met Rusland in het licht van de Oekraïne-crisis.

Lees ook:

  • Weimar komt naar Berlijn
  • Lokale SPD-politici in Berlijn en Roergebied stappen over naar AfD
  • AfD laat CDU achter zich in Mecklenburg-Voor-Pommeren
  • ‘Rood-Groene’ coalitie Noord-Rijnland-Westfalen verliest meerderheid
  • Betekenisvolle doorbraak Alternative für Deutschland
  • Sarrazin: AfD is een blijver, CDU moet daar rekening mee houden