ECR derde fractie in grootte door toetreding AfD

door | 12 juni 2014

De eurokritische partij Alternative für Deutschland is eerder vandaag toegelaten tot de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). De ECR laat daarmee de liberale ALDE-fractie achter zich en is nu de derde fractie in grootte. Er kunnen overigens nog leden toetreden tot de diverse fracties of van fractie wisselen, waardoor verhoudingen nog kunnen verschuiven.

Er bestond enige twijfel of de Britse Conservatieven in zouden stemmen met de toetreding van de nieuwe Duitse partij tot de ECR, David Cameron zou gevreesd hebben dat het zijn verhouding met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou bederven.

Eén van de kersverse europarlementariërs van de AfD, de econoom Hans-Olaf Henkel, zegt dan ook er van onder de indruk te zijn dat de Conservatieven zich tegen de druk van hun partijleiding in Londen in, voor toetreding van de AfD tot de ECR-fractie hebben uitgesproken. Henkel heeft er ook vertrouwen in dat dit diegenen in Duitsland te denken zal geven die de AfD in de populistische hoek proberen te drukken.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Ook Henkel wijst er op dat de ECR doe de toetreding van de AfD de derde fractie in grootte is geworden na de fractie van de Europese Volkspartij en de sociaaldemocraten. Binnen de ECR is de AfD met zeven leden na de Britse Conservatieven en de Poolse partij ‘Recht en Gerechtigheid’ de op twee na grootste delegatie.

Henkel zegt zich in te willen zetten voor een decentraal Europa en dat hij daarvoor in de ECR precies de juiste medestrijders gevonden heeft. Daarnaast denkt hij dat het goede resultaat in de verkiezingen voor het Europees Parlement ook een belofte inhoudt voor de doorbraak van de AfD in de rest van de Duitse politiek. Daarbij denkt Henkel concreet aan de deelstaatverkiezingen in Sachsen, Brandenburg en Thüringen in september.