Duitsland wil weten waar wapenexport terecht komt

door | 30 augustus 2017

Duitsland wil bij wijze van proef per direct zijn wapenexport sterker controleren, zo melden Duitse media. Om te vermijden dat Duitse wapens bij terroristische groeperingen terecht komen, is een testperiode op touw gezet om te zien of de export ook daadwerkelijk terecht komt bij de beoogde ontvangers.

Bij de eerste steekproef ging het om 30 scherpschuttersgeweren voor de Indiase staat. “Die bevonden zich allemaal op de voorziene plaats”, verklaarde Andreas Obersteller, president van het federale bureau voor exportcontrole (Bafa). Met de controle wil men voorkomen dat Duitse wapens in de handen vallen van terroristische groeperingen of staten waaraan men om politieke redenen geen wapens wil leveren.

Het Bafa zou zich daarbij in de pilot-fase op kleine en lichte wapens concentreren. “We controleren of de geleverde wapens nog bij de opgegeven eindgebruiker zijn”, aldus Obersteller. De controle richt zich op alle landen die niet tot de EU of de NAVO behoren.

De Bafa-chef benadrukt dat wapenexport naar deze landen alleen nog op voorwaarde van deze controle plaats vindt, “anders komt er geen vergunning”. De ontvangers moeten akkoord gaan met zogenaamde post-shipment-controles.

Staatssecretaris van Economie Matthias Machnig (SPD) onderstreept dat Duitsland als eerste land in de EU dergelijke controles doorvoert. Met de controle op het eindgebruik heeft de Duitse regering volgens Machnig de strengste regels voor de kleine wapenexport geschapen die Duitsland ooit gekend heeft.