In diverse Duitse deelstaten bestaat een gegrond vermoeden, dat de immigratiedienst Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf) bij het onderzoeken van de identiteit van asielzoekers herhaaldelijk vervalste paspoorten niet als zodanig herkend heeft.
Zo verklaarde de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) tegenover de zender RBB, dat bij steekproeven een aanzienlijke hoeveelheid vervalsingen en niet overeenkomende identiteiten ontdekt is.
Tegelijk loopt in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren volgens een bericht van de Ostsee-Zeitung in 71 gevallen een zaak van het Landeskriminalamt (recherche) vanwege de verdenking van vervalsing van paspoorten.
De Brandenburgse openbaar aanklager Erardo Rautenberg (SPD) deed ook federaal stof opwaaien. Hij heeft van het Bamf circa 18.000 dossiers geëist van asielzoekers die eind 2015 naar de deelstaat gekomen zijn. “Ik wil weten wie er precies in het land is; en ik wil me, als er iets gebeurt niet laten verwijten dat ik er niet alles aan gedaan heb”, aldus Rautenberg tegenover de RBB.
Het Bamf wijst overdracht van de gegevens tot nu toe af met het argument dat de eis “disproportioneel” zou zijn. In een rechtszaak wees het Amtsgericht intussen de gevraagde inbeslagname van gegevens door het Brandenburgse officier van justitie in een reeks gevallen af.
Rautenberg kan zich echter bevestigd voelen door de recente in hechtenis-neming van drie vermoedelijke IS-leden in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Volgens de federale openbaar aanklager worden de Syriërs ervan verdacht in november 2015 met vervalste paspoorten in opdracht van de terreurmilitie naar Duitsland gereisd te zijn.
Lees ook:
- De zaak van de bijlmoordenaar laat zien hoe onzinnig de omgang met ‘minderjarige’ asielzoekers is
- ‘Gevlucht’ naar Duitsland, op vakantie in thuisland
- Luxemburgse kritiek op asielbeleid Hongarije hypocriet
- Como wordt het nieuwe Idomeni
- Sarrazin stelt andere omgang met asielzoekers voor
- Ruim een kwart uitkeringstrekkers in Duitsland is van buitenlandse afkomst
- Immigratiekritiek van links