Duitsland huurt vijf Israëlische drones voor 1 miljard

door | 30 juni 2018

Voor het eerst huurt de Duitse krijgsmacht voor circa 1 miljard euro vijf bewapenbare drones van het type Heron (Reiger) TP van de Israëlische fabrikant Israel Aerospace Industries (IAI). Het onderhoud wordt uitgevoerd door Airbus. Buiten hun inzet moeten de drones in Israël gestationeerd worden.

De Bondsdag heeft een militair contract met Israël ter grootte van 1 miljard USD goedgekeurd, om meerdere Heron-TP-drones, die door Israel Aerospace Industries gebouwd worden, te huren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu prees de Duitse regering en het parlement voor de instemming met de overeenkomst. “Dit is een grote bijdrage voor de Israëlische defensie-industrie en voor Israëlische economie. De grote deal is een uitdrukking van het strategische partnerschap tussen Duitsland en Israël en laat het potentieel van de Israëlische industrie zien oom ook met landen als Duitsland zaken te doen”, stelde hij tegenover Israëlische media. Volgens berichten van deze media houdt de deal onder andere een betaling in van circa 720 miljoen USD aan IAI voor het huren van de drones en nog eens 180 miljoen dollar aan de regering van Israël voor het gebruik van vliegvelden en andere infrastructuur in Israël.

De Heron TP is de meest vooruitstrevende drone van IAI. Deze drones kunnen 40 uur in de lucht blijven. Hun maximale startgewicht bedraagt 11685 pound en hun maximale lading 2204 pound, waarbij een pound ongeveer een halve kilo is. Ze kunnen zowel voor verkenningsvluchten als voor vuursteun ingezet worden en gronddoelraketten dragen om vijandelijke doelen uit te schakelen. De nu door Duitsland gehuurde drones zullen overigens in eerste instantie geen wapens dragen.

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen noemde het huren van de drones een “belangrijk signaal” voor de Bundeswehr, omdat de drones beelden met een hogere resolutie zullen leveren, langere afstanden af kunnen leggen en de militairen bij operaties over de hele wereld van betere informatie kunnen voorzien.

In 2009 leverde IAI reeds Heron-1-systemen aan de Duitse luchtmacht, die zes maanden later in gebruik genomen werden en sedertdien op grote schaal ingezet werden. De deal volgde enkele maanden nadat IAI een nieuw bureau in Berlijn had geopend om de groeiende zaken op de Europese markte af te handelen. Het Berlijnse bureau verving een bureau in Parijs “vanwege de centrale rol van Duitsland in Europa en zijn sterke bondgenootschap met Israël”, aldus IAI destijds in een verklaring.

Duitsland geldt als belangrijke Europese markt en als samenwerkingspartner voor Israëlische defensie- en luchtvaarttechnologie. “We zien Europa in het algemeen en Duitsland in het bijzonder als markten met hoog potentieel voor militaire en civiele producten”, aldus de IAI-vicepresident voor marketing, Eli Alfassi, tegenover de Jerusalem Post: “De opening van het bureau in Berlijn is onderdeel van onze marketingstrategie om onze technologische producten naar onze klanten toe te brengen en ze in hoge kwaliteit en realtime aan hun behoeften aan te passen.”

Over het aanschaffen van munitie en de opleiding van Duitse soldaten voor de inzet van de wapensystemen zal naar wens van coalitiepartner SPD pas later besloten worden, na een consultatie zoals dat heet. wat dit betekent liet men in het midden. In de vorige zittingstermijn van de Bondsdag was het verkrijgen van de Heron TP nog verrassend mislukt door de weerstand van de sociaaldemocraten. De Heron TP is als overgangsoplossing bedacht, totdat op zijn vroegst in 2025 Europese drones gereed zijn. De overeenkomst voor Heron TP moet tot 2027 lopen.

Het Amerikaanse concern General Atomics, dat het concurrerende model Predator B bouwt, had tevergeefs geklaagd over de keuze van het Duitse ministerie van Defensie voor de Heron TP. Het ministerie onderbouwde zijn besluit ermee, dat Israël bereid zou zijn de Bundeswehr grondige inzage in de technische gegevens van het toestel toe te staan. De Predator B zou daarentegen met een zogenaamde zwarte doos geleverd zijn, waar De Duitsers niet in hadden kunnen kijken. Daarbij werkt de Bundeswehr al enkele jaren met de voorloper, wat de omschakeling zou vergemakkelijken.