Duitsland: Eurosceptici op 7 procent gepeild, liberalen rond kiesdrempel

door | 27 januari 2014

De gematigd eurosceptische Alternative für Deutschland doet het goed in de laatste Emnid-peiling. Het is de eerste die specifiek naar de stemvoornemens voor de Europese verkiezingen vraagt. De AfD komt op 7 procent in de peiling in opdracht van de krant Bild am Sonntag. De liberale FDP die bij de laatste Bondsdagverkiezingen net als de AfD vlak onder de kiesdrempel van vijf procent bleef, komt in de peiling op 3 procent. Daarmee lopen de liberalen in de verkiezingen voor het Europees Parlement het risico onder de drempel van 3% te komen.

De FDP had in de vorige zittingsperiode van de Bondsdag nog voor de instelling van een kiesdrempel van 3% gestemd, nadat het Grondwettelijk Hof de kiesdrempel van 5% had weggenomen. Daarmee lijkt de FDP dus mogelijk haar eigen glazen in te hebben gegooid. De liberalen zetten eerder reeds een EU-federalistische verkiezingscampagne in.

Partijleider Bernd Lucke (rechts) en Hans-Olaf Henkel voeren de lijst van de AfD voor het Europees Parlement aan.

Partijleider Bernd Lucke (rechts) en Hans-Olaf Henkel voeren de lijst van de AfD voor het Europees Parlement aan.

Afgelopen zaterdag kozen de leden van de AfD de hoogleraar Economie en partijvoorzitter Bernd Lucke en de oud-lobbyist en publicist Hans-Olaf Henkel tot lijsttrekkers. Op het partijcongres pleitte Lucke nogmaals voor een opener debat over de Europese integratie. Naast thema’s als de Euro en het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) gaat de partij ook met conservatieve speerpunten op het gebied van het gezin, immigratie en vaderlandsliefde de verkiezingen in, onder het motto ‘Mut zu Deutschland’.

Tegen de kiesdrempel van 3% die door de gevestigde partijen, inclusief de FDP maar zonder de socialistische Linkspartei, is ingesteld ter vervanging van de eerder door het Grondwettelijk Hof verworpen drempel van 5% loopt nog een procedure die is aangespannen door diverse kleine partijen. Het hof heeft zich echter nog niet uitgesproken. De verkiezingen zullen op 25 mei aanstaande plaats vinden.