Meer transparantie over de stand van de onderhandelingen, dat was iets dat niet alleen door tegenstanders van het omstreden handelsakoord met de Verenigde Staten geëist werd. Het publiek beschikt nog altijd niet over veel informatie, maar regeringen, die wel over informatie kunnen beschikken, blijken niet erg geïnteresseerd.
Zo is de Duitse regering sinds mei 2015 in de gelegenheid om zich van de stand van de onderhandelingen op de hoogte te stellen. In antwoord op een vraag van de Bondsdagfractie van de Groenen, moest de regering echter toegeven dat nog niet één bewindspersoon van de mogelijkheid gebruik had gemaakt om de TTIP-documenten in de leeszaal van de Amerikaanse ambassade in Berlijn in te zien. Alleen 37 medewerkers van verschillende departementen hebben op hun vakgebied de “geconsolideerde tekst” ingezien, waarbij het hen vrij stond aantekeningen te maken.
De leden van de Bondsdag wachten er echter nog altijd vergeefs op zelf inzage in de documenten te mogen nemen. De EU-lidstaten hebben weliswaar bij de VS bedongen dat leden van nationale parlementen toegang tot de documenten moeten kunnen krijgen, maar dan alleen in een speciaal beveiligde leeszaal in de Amerikaanse ambassade, onder toezicht van een Amerikaanse beambte. Kopieën mogen niet gemaakt worden en aantekeningen alleen met potlood en papier. Volgens de voorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert (CDU), zouden de Bondsdagleden binnenkort toegang tot de documenten moeten krijgen.
Ondertussen weigert bondskanselier Angela Merkel nog altijd om de 1,6 miljoen in Duitsland verzamelde handtekeningen tegen de handelsakkoorden TTIP en CETA in ontvangst te nemen. Het burgerinitiatief ‘Stopp TTIP und CETA’ probeert naar eigen zeggen als bijna twee jaar een afspraak met de bondskanselier te krijgen. Die laat het echter keer op keer afketsen, met de laconieke mededeling de handtekeningen maar op de post te doen.