Duitse regering geeft toe: Amerikaanse drone-oorlog ook via Ramstein

door | 23 december 2016

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Michael Roth heeft zich onder druk van de Bondsdag gedwongen gezien de kaarten op tafel te leggen. Hij moest toegeven dat de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts een rol speelt in de Amerikaanse drone-oorlog.

De Verenigde Staten, zo heet het nu, zouden de Duitse regering op 26 augustus 2016 medegedeeld hebben “dat de mondiale communicatiekanalen van de Verenigde Staten van Amerika ter ondersteuning van onbemande vliegtuigen ook telecommunicatieposten in Duitsland insluiten, van waaruit de signalen verder geleid worden. Missies van onbemande vliegtuigen worden vanuit verschillende standplaatsen gevlogen, met gebruik van diverse telecommunicatierelaiscircuits, waarvan enkele ook over Ramstein lopen.”

Door de toegeving van staatssecretaris Roth loochent de regering nu weliswaar niet meer een publiek geheim, maar bij de beoordeling ervan valt ze weer terug in haar tegelijk pijnlijke en groteske houding. De bondsregering zegt namelijk niet te twijfelen aan de legaliteit van de drone-oorlog, ofschoon de drones ook ingezet worden in landen als Somalië, Jemen en Pakistan, waarmee de VS officieel niet in staat van oorlog zijn, en hoewel op iedere strijder zo’n 28 burgers om het leven komen.

De zekerheid van de Duitse regering ter zake van de legaliteit van de drone-oorlog berust dan ook volledig op het woord van de “Amerikaanse partners”. En deze verzekeren de Duitse regering dat er in Ramstein niets gebeurt dat tegen de Duitse grondwet ingaat en dat Duitse wetten alsmede het internationaal recht in acht worden genomen. De Duitse regering geeft daarmee op voorhand wel erg veel vertrouwen aan een staat als de VS, die reeds talrijke oorlogen met leugens heeft proberen te rechtvaardigen, van de verzonnen beschieting van Tonking in Vietnam tot de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein.

Nog afgezien van het ethisch laakbare van deze houding van de Duitse regering, zet ze zichzelf ook met deze kwestie weer voor schut. Het is niet alsof bondskanselier Angela Merkel of haar minister van Defensie Ursula von der Leyen en ook staatssecretaris Roth zich er op kunnen beroepen dat verder de details niet kennen. Op zijn laatst sinds begin 2013, toen de voormalige dronepiloot Brandon Bryant als kroongetuige de rol van Ramstein in de drone-oorlog bevestigde, was de zaak duidelijk.

“Alles wat met dronen te maken heeft, loopt over Ramstein”, aldus Bryant destijds. Hij zelf stuurde honderden missies en doodde daarbij meer dan 1500 mensen. Hij kreeg daar 23 onderscheidingen voor, maar het was niettemin te veel voor zijn geweten, zodat hij de publiciteit zocht.

Lees ook: