Zo’n 76 % procent van de Polen is tegen toetreding tot de Euro. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd opinieonderzoek van marktonderzoeker GfK.
Uit het onderzoek komt naar voren dat 38% van de 1.020 Polen die tussen 2 en 5 oktober werden bevraagd vastbesloten tegen toetreding tot de euro was, terwijl nog eens 38% er eerder toe neigde tegen te zijn. Slechts 3% was beslist voor toetreding en 15% neigde eerder tot toetreding.
Polen is, onder de voorwaarden waaronder het in 2004 toetrad tot de Europese Unie, verplicht op enig moment tot de Europese eenheidsmunt toe te treden. De eurocrisis en weerstand onder de bevolking hebben er mede toe bijgedragen dat de Poolse regering toetreding tot nu toe voor zich uit heeft geschoven. President Bronislaw Komorowski, groot voorstander van toetreding, stelde toen hij het parlement toesprak, dat na de parlementsverkiezingen van volgend jaar besloten moet worden tot de euro toe te treden. Als de euro onderwerp van de verkiezingscampagne zou worden, zou dat het niet gemakkelijker maken voor zijn partij, het regerende Burgerplatform. De grootste oppositiepartij, het conservatieve ‘Recht en Gerechtigheid’ is tegen toetreding tot de euro.
Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
Toetreding tot de euro zou wijziging van de Poolse grondwet vereisen. De huidige regering van het conservatief-liberale Burgerplatform en de boerenpartij PSL beschikt echter niet over de benodigde twee derde meerderheid. Premier Ewa Kopacz stelde in het parlement dat niet alleen Polen moet laten zien dat het aan de toetredingscriteria voldoet, maar dat de, met inflatie en geringe economische groei kampende, eurozone zelf ook moet laten zien dat ze stabiel is, voordat er van Poolse toetreding sprake kan zijn.