Driekwart Europeanen tegen volwaardig EU-lidmaatschap Turkije

door | 22 mei 2017

Ruim driekwart van de burgers in verscheidene EU-lidstaten is tegen toetreding van Turkije tot de EU. Uit een opinieonderzoek in opdracht van de Europese Volkspartij (EVP) blijkt dat 77 procent van de ondervraagde EU-burgers in negen grote lidstaten het belangrijk vindt dat duidelijk gemaakt wordt dat Turkije niet zal toetreden tot de Europese Unie.

Ondervraagd werden 1.000 burgers in respectievelijk Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Zweden en Spanje. Gevraagd werd onder andere hoe belangrijk het is om definitief vast te leggen dat Turkije geen volwaardig lid van de EU wordt.

In Duitsland lag het aandeel dat daarop met ‘belangrijk’ of ‘zeer belangrijk’ antwoordde met 86 procent het hoogste, gevolgd door Nederland met 84 procent. Het kleinst was de instemming met de stelling in Spanje met 60 procent.

De voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement, Manfred Weber (CSU), reageerde op de resultaten van het opinieonderzoek:

De Europeanen verwachten van de politiek een dikke streep onder de toetredingsgesprekken met Turkije. Na alles wat er gebeurt is, kan het niet ‘Verder zo’ zijn.