Denemarken: 75% ‘minderjarige’ asielzoekers blijkt meerderjarig

door | 13 december 2016

De Deense immigratiedienst heeft 800 immigranten die zich voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA’s) uitgaven, aan een onderzoek onderworpen. Daaruit kwam naar voren 600 van hen in werkelijkheid ouder dan 18 jaar waren, zo meldt het dagblad Jyllands Posten.

De test werden uitgevoerd door forensisch medici van de Universiteit Kopenhagen. Tot eind november onderzochten ze zo’n 800 migranten die bij hun aankomst in Denemarken aan hadden gegeven nog minderjarig te zijn. Zo werden in eerste aanleg tanden en vingers geröntgend om de leeftijd van de personen te bepalen.

Daaruit bleek dat driekwart van de onderzochten, oftewel zo’n 600, ouder dan 18 waren. Voor alleenstaande minderjarige asielzoekers is de kans op toewijzing van het asielverzoek groter en is de financiële steun beduidend groter.

De immigratiedienst benadrukte dat men bestaande documenten zoals identiteitspapieren of geboorteaktes niet negeert en in principe een jaar verschil tussen accepteert tussen wat men op de immigratieformulieren heeft ingevuld en de laagst mogelijke leeftijd die uit het onderzoek naar voren komt: “Wanneer de uitkomst [van het onderzoek] bijvoorbeeld een leeftijd van 18 à 19 jaar vaststelt, en de asielaanvrager verklaart 17 te zijn, dan stellen we zijn leeftijd op 17 jaar vast”, aldus woordvoerster Teresa McNair.

Volgens de Deense minister van Immigratie Inger Støjberg laat het onderzoek zien dat de Deense immigratiedienst er alles aan doet om de asielverzoeken te schiften.

Lees ook:

  • Duitsland: Valse paspoorten asielzoekers vaak onopgemerkt
  • De zaak van de bijlmoordenaar laat zien hoe onzinnig de omgang met ‘minderjarige’ asielzoekers is
  • Amerikaanse geheime dienst hielp asielzoekers aan verblijfsstatus in Duitsland
  • Zweden: Politie verliest controle door asielcrisis