Demonstranten bestormen Moldavische parlement

door | 21 januari 2016

Honderden demonstranten zijn woensdag het Moldavische parlement binnengestormd, nadat een nieuwe eurofiele regering onder leiding van de sociaaldemocraat Pavel Filip door het parlement was ondersteund.

Buiten het parlement wordt al maanden gedemonstreerd tegen de corruptie van diverse eurofiele politici. Terwijl woensdag enkele honderden demonstranten het parlementsgebouw binnen drongen om hun protest kracht bij te zetten, scandeerden buiten duizenden anderen: “Annuleer de stemming!” en “Dieven!”.

De eurofiele regeringspartijen zijn onderling sterk verdeeld door corruptieschandalen en belangenconflicten, waardoor de vorige regering viel. Inmiddels hebben ze elkaar om vast te houden aan de macht weer gevonden, maar de politieke situatie is allerminst stabiel. Intussen is er wel een associatieverdrag met de Europese Unie tot stand gebracht, inclusief visumvrij reizen.

In de peilingen is naast de eurosceptische Socialistische Partij (PSRM), die ook bij de laatste verkiezingen al de grootste werd, de anticorruptiepartij ‘Partidul Nostru’ (Onze Partij) van demonstratieleider Renato Usatii populair. Samen zouden deze twee eurosceptische partijen een meerderheid in het parlement krijgen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. De demonstranten riepen dan ook op tot vervroegde verkiezingen.