De Deense Volkspartij streeft de liberalen en sociaaldemocraten voorbij in de peilingen, nadat er in de laatste weken veel discussie is geweest over het gebruik maken van voorzieningen zoals de kinderbijslag door arbeidsmigranten uit andere EU-lidstaten.
De Deense Volkspartij, die in het Europees Parlement is aangesloten bij de eurosceptische EFD-fractie, voert met 27% van de stemvoornemens de meest recente peiling aan. De regerende sociaaldemocraten en de liberalen, traditioneel de twee grootste partijen in Denemarken, behalen in die peiling respectievelijk 23 en 21 procent. Als de Deense Volkspartij deze steun weet vast te houden, zou ze haar aantal zetels in het Europees Parlement in de verkiezingen eind mei kunnen verdubbelen naar 4 zetels. De Deense Volkspartij is wel genoemd in verband met de nieuwe fractie in het Europees Parlement die Marine Le Pen zou willen vormen, maar de Deense Volkspartij heeft tot nog toe de boot afgehouden en lijkt voor voortzetting van de eurosceptische EFD-fractie met onder andere het Britse UKIP en de Ware Finnen te gaan.
Tegelijk met de verkiezingen voor het Europees Parlement wordt in Denemarken ook een referendum gehouden over het toekomstige ‘Unified Patent Court’. De Deense grondwet vereist voor een dergelijke soevereiniteitsoverdracht de instemming van tenminste 5/6 van het parlement. De Rood-Groenen en de Deense Volkspartij bezetten samen echter ongeveer een vijfde van de zetels, zodat een referendum gehouden moet worden.
Het onderwerp van uitkeringstoerisme en het bredere vraagstuk van de arbeidsmigratie dat door regeringsmaatregelen aan de orde kwam, is door wekenlange discussie onverwachts een belangrijk thema voor de verkiezingen voor het Europees Parlement geworden.
Partijleider Lars Løkke Rasmussen van de oppositionele liberale partij Venstre bekritiseerde na het naar buiten komen van de peilingen dan ook de regering: “Als je de bezorgdheid onder de bevolking over uitkeringstoerisme negeert, dan ondermijn je op termijn het vertrouwen van de Denen in de interne markt.” Volgens de liberale partijleider komen de meeste Oost-Europese arbeidsmigranten niet naar Denemarken vanwege uitkeringen, maar als de zorg onder de bevolking rond de kinderbijslag niet serieus genomen wordt, dan keert dat zich volgens hem tegen het vrije verkeer van werknemers als zodanig.
Hoewel Venstre in de parlementsverkiezingen in 2011 als grootste uit de bus kwam, wordt Denemarken momenteel geregeerd door een minderheidskabinet van sociaaldemocraten en linksliberalen, met gedoogsteun van de Socialistische Volkspartij en de uiterst linkse Eenheidslijst De Rood-Groenen.