De occasiondealer

door | 29 juni 2017

Onlangs zat ik voor mijn werk een tijdje in de kantine van een autobedrijf. Daar zag ik de verkopers van tweedehands auto’s aan de gang en het viel me op dat ze grofweg in twee categorieën uiteenvielen. Je hebt de verkoper die de auto verkoopt via de vrouw van een echtpaar en je hebt verkoper die de auto verkoopt aan de man van het stel.

De eerste categorie is de jeugdige charmeur, type Ronaldo zeg maar. Ze bewegen de klanten via de vrouw richting de mooiere auto’s waarbij de technische specificaties gedurende het verkoopproces naar het tweede plan geraken. Oftewel in gewoon Nederlands, ze verkopen aftandse barrels die er van buiten nog mooi uitzien.

De tweede categorie verkoper is van het type vadsige veertiger, zeg maar type Frank Lammers. Hij praat op de man in over de technische specificaties van de auto’s, waarbij het uiterlijk langzaam maar zeker minder belangrijk wordt. Oftewel in gewoon Nederlands: hij verkoopt de lelijke auto’s waar de klant hoogstwaarschijnlijk wel iets langer mee vooruit kan.

Het viel me toen op wat een prachtige metafoor dit is van het Amerikaanse politieke systeem. De Democraten verkopen meestal een bak economische ellende opgeleukt met humanitaire, groene en sociale glanslak. De Republikeinen verkopen een economisch iets beter functionerend model waar je echter, esthetisch gezien, niet dood in gevonden wil worden. Maar wat je ook kiest in Amerika, je wordt linksom of rechtsom iets aangesmeerd wat vrijwel zeker nooit aan de gewekte verwachting zal voldoen.

Tenzij…. Iedere koper die die hal binnenloopt, loopt daar toch binnen met dat eeuwige ‘tenzij’ in zijn hoofd. Ik ben zelf altijd blij als ik een of ander extreem lelijk model zie staan wat niemand wil hebben. Het type Fiat Multipla. Daarom was ik ook zo blij met Trump bij de laatste verkiezingen. Als zo’n maffe patjepeeër president wordt, dan kan hij zich niet teveel fouten veroorloven om zijn populariteit niet te ver  te laten zakken. Het is echter het toppunt van tragiek als je dan met je Multipla met pech langs de snelweg staat, dan wordt je echt dubbel uitgelachen.

Ik hoop dus ook niet dat oom Donald, die lelijke baviaan en joviale antiheld het in zijn harses haalt om bijvoorbeeld Syrië binnen te denderen onder de pretext van de zoveelste valse vlag operatie, want dan sta ik politiek gezien met mijn kapotte oranje Multipla langs de A2.