De Belgentruc … binnenkort dus ook in Nederland 

door | 10 juli 2020

Hoe goedkoop duurkoop wordt!!

Zoals we weten: arbeid heeft zo zijn prijs: arbeid kost geld.

Een Belgische chauffeur kost, om en nabij, de 12 euro per uur. Eigenlijk: kostte, want negentig procent zit heden ten dagen thuis, werkloos, omdat ze ingeruild werden voor goedkope Oostblokkers die hetzelfde werk voor om en nabij een uitbuitpremie van twee á drie euro per uur verrichten.

Besparing voor de transportondernemer: pakweg, 10 euro per uur.

Echter: het Koninkrijk der Belgen draait op voor de uitkeringen der werkloze vrachtrijders. Immers, over de uitbuitpremies worden, althans in België, geen sociale premies afgedragen. Bovendien verdwijnt de uitbuitpremie nagenoeg volledig vanuit België naar het oosten: gevolg: derving BTW-inkomsten.

Wel grappig; de ondernemers vinden Belgen te duur; de oostblokkers vinden België te duur…

Maar Belgen zouden geen Belgen zijn als ze daar niet iets op vonden. Jawel, daar is ze: de kilometerheffing voor vrachtverkeer!!

Transportondernemingen komen nu op de koffie. Met de heffing betalen ze thans de uitkeringen van de werkloze chauffeurs!

Met andere woorden: betaalden ze eerst 12 euro, nu wel meer dan 15 euro per uur.

De moraal van deze geschiedenis?

Hadden die transportondernemers gewoon hun vakkundige Belgische chauffeurs gehouden, dan ontving hun overheid voldoende premies en belastingen zodat de kilometerheffing achterwege had kunnen blijven.

Zo zie je maar weer.

Maar uiteindelijk is de Belgische regering de lachende derde, u weet wel, de derde hond en het been.  Dat gaat er nu met het leeuwendeel van het chauffeurssalaris vandoor …