CSU-leider neemt het op voor AfD

door | 8 september 2014

Partijvoorzitter Horst Seehofer van de Christlich-Soziale Union (CSU), tevens minister-president van de deelstaat Beieren, heeft het tegenover boulevardblad Bild opgenomen voor de opkomende conservatieve partij Alternative für Deutschland.

Seehofer vindt het onterecht en onverstandig om de AfD “in de rechtse hoek te drukken”. Hij stelt tegenover de krant dat de AfD overwegend bestaat uit intelligente mensen die ingaan op de zorgen van veel burgers. CDU en CSU moeten volgens de deelstaatpremier dan ook desbetreffende “politieke vraagstukken oplossen, in plaats van ze aan de AfD over te laten”.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

In de CDU, de zusterpartij van de Beierse CSU in de rest van Duitsland, stellen veel politici zich veeleer afwijzend op tegenover de AfD. Seehofers opmerkingen kunnen dan ook als commentaar op die opstelling gezien worden. De CSU biedt vanouds onderdak aan een stroming die mild kritisch tegenover bepaalde aspecten van Europese integratie staat en in het algemeen de Europese Unie eerder pragmatisch beziet, terwijl de CDU zich vaak doctrinair eurofiel opstelt.

Komend weekend vinden er deelstaatverkiezingen plaats in de deelstaten Thüringen en Brandenburg. De leider van de CDU in Thüringen heeft tot dusver eventuele samenwerking met de AfD in een regeringscoalitie niet uitgesloten, hoewel politici uit andere deelstaten en op federaal niveau dat wel hebben gedaan en zich soms zeer negatief over de eurosceptici hebben uitgelaten.