Crisis: Jan Roos signeert miljoenmiljard boeken op hosselparty te Bergen

door | 17 mei 2019

Hosanna (Help nu! Help toch)! Het dieptepunt in de vaderlandse literatuur is eindelijk bereikt! De reeds decennialang aanhoudende crisis in de literatuur kan nu langzaam achter ons gelaten worden. Niets kan dit dieptepunt nog overtreffen: gisteren is op een totale antiliteraire hosselparty te Bergen de roman van Jan Roos gepresenteerd; Crisis, het verhaal over de ineenstorting van alles wat mannelijk is was. Er werd niet voorgedragen uit eigen werk en de toespraak van de uitgever was zelfs te slecht om gefotografeerd te worden. Absoluut dieptepunt was echter de afterparty waarbij het ergste boekenbal verbleekt. Onze herinneringen eraan zijn vrijwel uitgewist maar we troffen nog enkele foto’s aan op de enige SD-kaart die het overleefd heeft.

Ergo: U was er niet bij, maar u kunt uw steentje aan de heropleving van de vaderlandse literatuur bijdragen door de tweede druk ook alvast massaal weg te kopen. Maak een selfie met het boek en gooi het massaal op twitter, facebook, insta en wat niet al, want #Ditboekwiliedereenlezen

De eerste slachtoffers buiten gespot. Drinken zich moed in.

Roos (auteur, veelbewogen leven, literaire blik) zit klaar om te signeren.

Het leven van hoofdpersonage Erik is drukbesproken thema op de hosselparty. Wat dreef hem nu echt tot zijn daad? Moeilijk moeilijk.

Lekkere hossels erbij – gelukkig. Dat verlicht de crisis.

En veel bier. Er werden hele vaten weggerost. Je leeft tenslotte maar een keer.

De enige andere BN-er van dit land was er uiteraard ook. Jan D. sprak uitgebreid het gehoor toe over de heropleving van kunst en cultuur en over de zin van grootse stijl en schoonheid.

Ondertussen signeren als een gek. Na lang wachten kreeg Jan D. het 5.000ste exemplaar in handen, terwijl hij toch stiekem op het eerste had gehoopt. 

Van tevoren was goed uitgedacht hoe we ook gestalte konden geven aan het verheven ideaal van diversiteit.

Iedereen kijkt toe hoe de meester een aantal letters op schrift stelt.

Slechts een van de aanwezigen kon zich nog de tijden heugen waarin er goede literatuur was. Lang geleden. Maar. Hoop. Doet. Leven.

Aanstormend talent gescout en contractueel vastgelegd voor de komende 30 jaar.

Onvermoeibaar gewoon. Miljoenmiljardste exemplaar signeren, geen probleem voor Jan, onvergetelijk!