Couppoging lijkt gaande in Volksrepubliek Loegansk

door | 21 november 2017

AMSTERDAM – Gewapende mannen zijn vandaag verschenen in het centrum van Loegansk, in de gelijknamige Volksrepubliek (LNR) in het oosten van Oekraïne. Er lijkt een machtsstrijd gaande te zijn in de LNR. Igor Plotnitsky (president van de LNR) en Igor Kornet (minister van Binnenlandse Zaken van de LNR) hebben tegengestelde verklaringen afgelegd. 

De minister van Binnenlandse Zaken, Igor Kornet verklaarde vandaag een grote groep Oekraïnse saboteurs te hebben gearresteerd. Kornet heeft verklaard dat het ministerie samen met de MGB (de geheime dienst van de LNR) een aantal mensen heeft gearresteerd vanwege contacten met de Oekraïense veiligheidsdiensten. Het zou gaan om het hoofd van de staatsomroep GTRK, de kabinetschef van de president en een hoog geplaatste functionaris bij Binnenlandse Zaken. Volgens Kornet zouden de arrestaties zijn gemaakt met goedkeuring van Plotnitsky.

Kort daarna plaatste staatsomroep GTRK een verklaring die van president Plotnitsky afkomstig zou zijn. Hierin stelt Plotnitsky dat de verklaring van Kornet juridisch niet correct zou zijn. Tevens stelt de verklaring dat Kornet is afgezet door het gerechtshof en het relevante comité van het parlement. De verklaring stelt dat er inmiddels een nieuwe minister voor binnenlandse zaken is aangewezen.

Inmiddels lijkt het alsof GTRK niet meer normaal functioneert; haar gebruikelijke nieuwsuitzending is niet geüpload naar haar VK-pagina (Russische variant op Facebook). Haar laatste nieuwsuitzending vond plaats om 15.30 uur plaatselijke tijd. Gezien de eerdere anti-Kornet verklaring die gepubliceerd was op GTRK lijkt het erop dat de omroep nu onder de controle is van aan Kornet gelieerde krachten.

Eerder vannacht zijn beelden opgedoken van een aanzienlijke colonne militaire trucks die Loegansk binnen zijn gereden.