In het kader van de zogenaamde Nieuwe Zijderoute investeren Chinese ondernemers op grote schaal in infrastructuurprojecten in Centraal- en Voor-Azië, Afrika en Europa. Nu hebben Chinese investeerders ook hun oog op de Krim laten vallen.
Concreet is er sprake van een zeetunnel door de Straat van Kertsj. Zo deelde de minister van Economische Ontwikkeling van de Krim, Andrej Melnikov mee.
“Een van de werkvoorstellen die te horen was, was interesse in de bouw van een tunnel parallel aan de brug. We zullen dat bespreken. Volgens de Chinese ondernemers kunnen ze ons daarvoor tamelijk goedkope technologieën aanbieden”, aldus Melnikov.
Elders op de Krim zijn Chinese bedrijven reeds betrokken bij de bouw van een van de nieuwe luchthavens van Simferopol, zo voegde de minister er nog aan toe.
Door de gespannen verhouding met Oekraïne is het momenteel zo dat autoverkeer tussen de Krim en het vasteland van Rusland vrijwel uitsluitend per veerboot verloopt. Er staan dan ook dagelijks files. Sinds 2016 wordt gebouwd aan een brug over de Straat van Kertsj. De Straat van Kertsj verbindt de Zee van Azov met de Zwarte Zee en scheidt de Krim van het vasteland van Rusland. De bouw van de brug heeft nog wat voeten in de aarde, omdat de bodem weinig stabiel is en de stroming vrij sterk.