Met ongeveer een kwart van de stemmen is de centrumrechtse SDS van oud-premier Janez Jansa de duidelijke winnaar van de parlementsverkiezingen die zondag gehouden werden in Slovenië. De complexe verkiezingsuitslag laat echter geen voor de hand liggende regeringscoalitie zien. Dat is de conclusie na telling van zo’n 95% van de stemmen.
De opkomst in de parlementsverkiezingen in de voormalig Joegoslavische Alpenstaat bereikte met minder dan 50% een historisch dieptepunt. De regerende links-liberale Moderne Centrumpartij (SMC) van premier Miro Cerar, een nieuwkomer in de verkiezingen van 2014 verliest maar liefst 26 zetels om er nog tien over te houden. Het is kenmerkend voor de volatiliteit van de Sloveense politiek. In 2014 verloor de toenmalige links-populistische regeringspartij ‘Positief Slovenië’ immers alle 28 zetels, terwijl de partij in 2011 als nieuwkomer nog in één klap de grootste was geworden.
De coalitiegenoten van de SMC vergaat het uiteenlopend. De ouderenpartij DESUS verliest vijf van haar tien zetels, terwijl de sociaaldemocratische SD er vier wint en op tien komt.
Duidelijke winnaar van de verkiezingen is de centrumrechtse SDS, die vier zetels wint en nu met 25 zetels de grootste partij in het Sloveense parlement wordt. Grotere winst is er echter voor opnieuw een nieuwe partij, de Lijst van Marjan Šarec (LMS), die met 13 zetels de nationale vergadering binnenkomt. Winst is er verder voor ‘Links’ dat drie zetels wint en op een totaal van negen komt, de christendemocratische NSi, die van vijf naar zeven groeit en de liberale Partij van Alenka Bratušek, die een zetel wint en op vijf komt.
SDS-leider Janez Jansa mag dan de verkiezingen gewonnen hebben, hij zal er nog een zware dobber aan krijgen een meerderheid te vinden die zijn regering wil steunen. Van de negen partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn, hebben alleen de NSi en de nationalistische SNS, die na zeven jaar met 4,2 procent van de stemmen weer terug is gekeerd in het parlement, samenwerking met de SDS niet uitgesloten. Samen komen deze partijen echter slechts op 36 van de 90 zetels, zodat nog tenminste tien zetels gevonden moeten worden.
Marjan Šarec gaf zondagavond tegenover de Sloveense pers reeds te kennen dat hij waarschijnlijk degene zal zijn die een coalitie weet samen te stellen. Het initiatief ligt echter bij Jansa. Pas na zijn eventuele falen krijgt Šarec de gelegenheid een coalitie te vormen. Het laat zich echter denken dat een coalitie van tenminste vijf partijen van liberaal tot uiterst links ook niet eenvoudig te vormen zal zijn. Partijleider Luka Mesec van de radicaal-socialistische partij ‘Links’ liet reeds weten bereid te zijn tot onderhandelingen met de middenpartijen, “maar alleen over een línkse regering”. Zijn partij is getalsmatig onmisbaar voor een centrumlinkse meerderheid.