Catalonië: Onafhankelijkheidsblok zou geen meerderheid halen

door | 28 juli 2015

De separatistische verkiezingsalliantie van de liberale Democratische Convergentie van Catalonië (CDC) en het socialistische Republikeins Links van Catalonië (ERC) zou volgens een recente peiling geen meerderheid halen in de verkiezingen voor het Catalaanse parlement.

De liberale partij van deelstaatpresident Artur Mas ging een alliantie aan met het eveneens separatische Republikeins Links. Zij zien de verkiezingen als een soort referendum over de kwestie van de Catalaanse onafhankelijkheid en gaan dan ook de verkiezingen in onder de naam ‘Samen voor een ja’ (Juntos por el sí).

Volgens een peiling van NC Report in opdracht van het dagblad La Razón komt het blok echter niet verder dan 35,8% van de stemvoornemens, wat gelijk zou staan aan 56 zetels, 12 te weinig voor een meerderheid. De liberale CDC heeft, omwille van het vormen van een separatistisch blok met de socialistische ERC, gebroken met de christendemocratische UDC, die weliswaar regionalistisch maar niet separatistisch is, en waarmee de liberalen enkele decennia samen optrokken als Convergència i Unió (CiU). Ook wanneer men rekening houdt met het apart optrekken van de UDC, behaalt de alliantie van CDC en ERC nog altijd zo’n vier procent minder dan bij de vorige regionale verkiezingen in 2012.

peiling cataloniëOok de grote Spaanse partijen verliezen volgens de peiling echter in Catalonië, zo zakken de socialisten van 14,6 naar 12 procent en de conservatieve Partido Popular van 13,2 naar 8,2 procent. Winst is er voor de nieuwe linkse partij Podemos, die in Catalonië samenwerkt met de kleine doch gevestigde groenen en communisten, deze alliantie zou 12,8% van de stemmen halen, waar de groenen en communisten drie jaar geleden samen 9,9% behaalden. Maar winst is er vooral voor de centralistische, links-liberale “partij van de burgerij” Ciutadans, die zou toenemen van 7,7 naar 19,1 procent van de stemmen.

De centrale Spaanse regering stelt zich nog altijd op het standpunt dat de grondwet geen eenzijdige afscheiding toestaat.