Canada geeft wapenleveranties aan Oekraïne vrij

door | 15 december 2017

Canada heeft groen licht gegeven voor wapenproducenten om aan Oekraïne te leveren. Met de toevoeging van Oekraïne aan de Automatic Firearms Countries Control List (AFCCL) staat de weg open voor Canada om wapens te leveren aan Oekraïne.

“Ik ben blij om vandaag met deze aankondiging te komen. Het toevoegen van Oekraïne aan het AFCCL reflecteert de nauwe relaties die onze landen delen”, liet minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland weten. “Canada en de Canadezen zullen doorgaan het volk van Oekraïne niet alleen te laten en Oekraïnes territoriale integriteit en soevereiniteit blijven ondersteunen”, aldus Freeland.

Oleksii Makeiev, directeur politieke zaken van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse zaken schreef op twitter:

Een verklaring vanuit Rusland volgde vandaag bij monde van Maria Zakharova, woordvoerder vanuit het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Zakharova verklaarde: “De Canadese autoriteiten hebben publiekelijk gezegd bereid te zijn vergunningen te verlenen aan zulke handelsoperaties, niet denkende aan mogelijke consequenties.” Ze voegde er aan toen dat “Washington en Ottawa moeten begrijpen dat het conflict in Donbass, dat voortkomt uit een coup in Kiev, niet kan worden opgelost met geweld.”

Eerder gaf Leonid Kalashnikov, voorzitter het Doema-comité over zaken gerelateerd aan GOS-landen en Euraziatische integratie, al een sterke waarschuwing af. In een debat op één van de grootste televisie kanalen van Rusland, zei Kalashnikov: “Ze leveren granaten om vrede te brengen naar Oekraïne? En daarna zeggen ze dat Rusland zich inmengt. Rusland zal dan verplicht zijn wapens te leveren naar het Zuidoosten (van Oekraïne).”

Canada had eerder dit jaar reeds aangekondigd dat zij haar militaire trainingsmissie met twee jaar zou verlengen. Nederland steunt Oekraïne niet met wapens. Wel heeft toenmalig minister Koenders Oekraïne in 2014 militaire steun toegezegd door levering van winterkledij en generatoren.