Campagne Hillary Clinton medegefinancierd door Gülen, Saoedi-Arabië, Qatar

door | 27 juli 2016

“Er zijn geen bewijzen voor dat Fethullah Gülen persoonlijk opdracht heeft gegeven tot de couppoging [in Turkije, red.], maar de Gülen-beweging is duidelijk betrokken bij de couppoging.” Dat zegt Abraham Wagner van de Amerikaanse denktank Center for Advanced Studies on Terrorism tegenover Deutsche Wirtschaftsnachrichten.

“Erdogan mag voor de Verenigde Staten dan een ongemakkelijke partner zijn, hij is echter de enige optie en Turkije is een NAVO-staat. De Verenigde Staten hebben eigenlijk geen keus. Erdogan is de president van Turkije en de Verenigde Staten bevinden zich in een lastig parket.”

Gevraagd naar de aanwezigheid van de Gülen-beweging in Amerika, zegt Wagner dat de beweging in de Verenigde Staten geen wetten overtreedt. Hij maakt een vergelijking met het ‘Ierse Republikeinse Leger’ (IRA) dat in de Verenigde Staten, vooral in Boston, geld inzamelde om wapens te komen. Dat was illegaal en zodoende moest de Amerikaanse overheid optreden tegen de IRA. De Gülen-beweging runt echter alleen scholen en kijkt wel uit de wet niet te overtreden. “De Gülen-beweging is eigenlijk tegen onze waarden, maar [de overheid] kan juridisch alleen optreden als er aanwijzingen zijn dat ze de wet overtreden.”

DWN vraagt vervolgens waarom uitgerekend Hillary Clinton, de Democratische kandidaat voor het presidentschap, voor haar campagne geld aanneemt van de Gülen-beweging, zegt Wagner:

Nou ja, Hillary Clinton heeft de gewoonte van iedereen geld aan te nemen. Ze krijgt ook geld uit Saoedi-Arabië, uit Qatar, uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Voormalig Pentagon-woordvoerder Jeffrey D. Gordon ziet de Gülen-beweging echter als een bedreiging voor zowel de Turkse als de Amerikaanse binnenlandse veiligheid, aangezien het een groot netwerk van scholen heeft in Amerika en zich ook in de politiek mengt, bijvoorbeeld door de campagne van Clinton financieel te steunen.

De beweging is ook in Amerika niet onomstreden. Zo bericht Ohio.com dat de FBI in 2014 in 19 scholen van de Gülen-beweging binnenviel vanwege verdenkingen van witwaspraktijken en andere financiële malversaties. In december 2013 had er al een inval bij een school in Louisiana plaats gevonden. Vorig jaar berichtte de Chicago Sun Times dat enkele private scholen verbonden aan de Gülen-beweging ervan verdacht worden onderwijsgelden aan de beweging doorgesluisd te hebben. De New York Times meldde dat er zo’n 50 miljoen dollar aan publiek geld naar een netwerk van bouwbedrijven zou zijn gesluisd. Onder de firma’s was Atlas Texas Construction and Trading, wier vice-chef aangeklaagd werd voor omkoping. De Gülen-beweging runt 140 scholen in 26 Amerikaanse staten. De advocatenfirma Amsterdam & Partners LLP voert rechtszaken tegen diverse scholen vanwege bedrog. Het gaat daarbij in het bijzonder om een firma genaamd Solidary Contract. De bedrijfsleider van de 36 ‘Harmony’-scholen in Texas, die tot het Gülen-netwerk behoren, stapte over naar Solidarity Contract en kreeg daar van 2003 tot 2009 opdrachten van Harmony ter waarde van 22 miljoen dollar, aldus Robert Amsterdam.

Rusland sloot in 2002 de scholen van de Gülen-beweging, nadat de inlichtingendienst FSB bewijzen had dat leden van de beweging spioneerden voor de CIA. Voormalig FBI-consultant Paul L. Williams zei in maart 2014 al tegen de Turkse krant Aksam dat de CIA activiteiten van de Gülen-beweging in Centraal-Azië ondersteunde.

De beweging zou de Centraal-Aziatische landen economisch en politiek moeten ontsluiten. De activiteiten passen in het geopolitieke denken van Zbigniew Brzezinski, aldus Williams in een recent interview met Aksam. Momenteel werken er zo’n 130 Gülen-aanhangers voor de CIA, aldus Williams. Het vermogen van de beweging zou zo’n 50 miljard dollar zijn. Maar uiteindelijk wordt de Gülen-beweging volgens hem gebruikt door de CIA.

Het heeft er alle schijn van dat diverse Amerikaanse overheidsdiensten verschillend aankijken tegen Gülens beweging, waar de CIA het als een nuttig instrument ziet om andere landen te destabiliseren, maakt de FBI zich zorgen over de activiteiten van de beweging in Amerika. Men kan elkaar uiteraard niet publiekelijk afvallen, zodat Williams via een Turks dagblad maar het een en ander naar buiten moet brengen.