Cameron genoemd als toekomstig secretaris-generaal NAVO

door | 20 februari 2017

In Brussel en Londen doet het gerucht de ronde dat de Britse oud-premier David Cameron in gesprek zou zijn over een mogelijke toekomstige rol als secretaris-generaal van de NAVO.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie wordt momenteel geleid door de Noorse oud-premier Jens Stoltenberg, wiens termijn pas in 2018 afloopt, met de mogelijkheid om nog een jaar te verlengen tot voorjaar 2019. Met Cameron als opvolger van Stoltenberg zou de met de Deen Anders Fogh Rasmussen ingezette traditie dat de organisatie door een oud-premier geleid wordt voortgezet worden.

De Britse oud-premier wordt zowel door NAVO- en EU-functionarissen in Brussel als in kringen van de regering in Londen als een capabele kandidaat gezien. Daarnaast wordt de optie van een Brit als secretaris-generaal van de NAVO gezien als een manier om het Verenigd Koninkrijk aan na de Brexit aan het continent te binden.

Defensieuitgaven als percentage van het BBP (bron: NAVO)

Voor de nieuwe Amerikaanse regering zou een kandidaat uit een land dat reeds 2 procent van het Bruto Binnenlands Product aan defensie besteed ook meer acceptabel zijn. Naast David Cameron zou ook de huidige minister van Defensie Michael Fallon een optie kunnen zijn.

De geruchten over Cameron kwamen op gang na een ontmoeting met Anders Fogh Rasmussen, die secretaris-generaal van de NAVO was van 2009 tot 2014. Rasmussen werkt tegenwoordig als consultant voor de invloedrijke zakenbank Goldman Sachs.