Bulgarije: Rusland-vriendelijke kandidaat aan kop in presidentsverkiezingen

door | 7 november 2016

De door de Socialisten naar voren geschoven onafhankelijke kandidaat Rumen Radev  heeft zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Bulgarije gewonnen.

Uit een voorlopige uitslag op basis van zo’n 86% van de stemmen, heeft de luchtmacht-generaal zo’n 26% van de stemmen gekregen. In de tweede ronde, die volgende week zondag plaats vindt, moet hij het opnemen tegen parlementsvoorzitter Tsetska Tsacheva van de regerende centrumrechtse partij GERB.

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen is opmerkelijk omdat Tsacheva in de peilingen aan kop ging. In tegenstelling tot zijn sterk euro-atlantisch georiënteerde tegenstreefster is Radev voorstander van een betere verhouding met Moskou en wil hij dat de EU-sancties tegen Rusland zo snel mogelijk beëindigd worden.

Aan de eerste ronde van de verkiezingen namen maar liefst 21 kandidaten deel, waarvan het merendeel niet boven de één procent van de stemmen uit kwam. Voor de kiezers die op een kandidaat hebben gestemd die niet doorgaat naar de tweede ronde, zal het vraagstuk van de relatie met Rusland naar verwachting een belangrijke rol spelen.

Hoewel GERB-premier Boyko Borisov zich in de praktijk pragmatisch opstelt, staat presidentskandidate Tsacheva bekend als een euro-atlantische havik. In de tweede ronde zal zij waarschijnlijk de steun krijgen van de kiezers die op diverse liberale kandidaten stemden, terwijl Radev meer kans maakt bij de kiezers die op de nationalist Karakachanov of de ondernemer Mareshki stemden, die respectievelijk derde en vierde werden in de eerste ronde.

Borisov heeft gesteld dat hij aftreed als premier wanneer zijn partijgenote de presidentsverkiezingen niet wint. Borisov leidt momenteel een regering op basis van een coalitie van zijn eigen GERB, het centrumrechtse Hervormingsblok en het links-liberale ABV, een afsplitsing van de sociaaldemocratische BSP.

Lees ook:

  • NAVO wil aanwezigheid in Zwarte Zeegebied vergroten. Bulgarije en Turkije niet happig
  • Bulgarije doet niet mee aan anti-Russische Zwarte Zeevloot van de NAVO
  • Bulgarije: Centrum-rechts vormt regering met gedoogsteun ondanks Euro-Atlantische druk
  • Bulgaarse parlement sprak zich bijna tegen anti-Russische sancties uit
  • Europese Commissie brengt lidstaten in moeilijkheden om Rusland hak te zetten